У Житомирі місцева газета «20 хвилин» виграла апеляцію в депутата Развадовського

У Житомирі місцева газета «20 хвилин» виграла апеляцію в депутата Развадовського

12 Лютого 2021
3826

У Житомирі місцева газета «20 хвилин» виграла апеляцію в депутата Развадовського

3826
Через позов депутата з грудня 2020 року рахунки видавця заблоковані – працівникам «20 хвилин» не можуть платити зарплату.
У Житомирі місцева газета «20 хвилин» виграла апеляцію в депутата Развадовського
У Житомирі місцева газета «20 хвилин» виграла апеляцію в депутата Развадовського

Житомирський апеляційний суд 9 лютого 2021 року задовольнив скаргу місцевої газет «20 хвилин» (видавець – приватне підприємство «Медіа ресурс») та скасував рішення в справі про захист честі, гідності і ділової репутації та відшкодування моральної шкоди за позовом колишнього народного депутата, нині депутата Житомирської обласної ради Віктора Развадовського. Про це повідомило саме видання.

Віктор Развадовський подав позов проти «20 хвилин» через матеріал «Які порушення закону виявлено під час перевірки декларації Віктора Развадовського за 2016 рік» (19 червня 2019 року), у якому проаналізували рішення Національного агентства з питань запобігання корупції щодо його декларація.

Адвокатка Віктора Развадовсього під час апеляції розповіла, що депутат програв вибори в 2019 році нібито через публікацію газети «20 хвилин», бо вона містила «недостовірну інформацію про депутата для маніпулювання свідомістю громадян під час виборчого процесу». Захисниця ПП «Медіа Ресурс» відкинула ці звинувачення та уточнила, що матеріал ґрунтувався на декларації Віктора Развадовського.

Крім того, під час засідання 9 лютого 2021 року адвокати депутата намагалися заборонити фото- та відеозйомку працівникам газети «20 хвилин». Натомість суд дозволив знімати засідання, але заборонив зйомку представників Віктора Развадовського. Захисники депутата також хотіли перенести засідання та провести його в закритому режимі – суд відмовив.  

За результатами засідання суд задовольнив апеляційну скаргу приватного підприємства «Медіа Ресурс», скасував рішення Житомирського районного суду Житомирської області й ухвалив, що держава має компенсувати виданню судовий збір у розмірі 5675 гривень.

Житомирський районний суд Житомирської області 9 жовтня 2020 року задовольнив позов депутата про захист честі, гідності і ділової репутації та відшкодування моральної шкоди. Попри те, що редакція оскаржувала це рішення в апеляції, у грудні 2020 року рахунки видавця заблокували. Через це працівникам «20 хвилин» не можуть платити зарплату, а також видавати газету. 

Головна редакторка газет «20 хвилин Житомир», «20 хвилин Романів» і сайту zt.20minut.ua Ольга Сідлецька повідомила «Детектору медіа», що рахунку станом на 12 лютого залишаються заблокованими.

«Усі необхідні документи у виконавчу службу передали 9 лютого, тобто, у день винесення ухвали Апеляційним судом Житомирської області. 11 лютого наш представник ходив у виконавчу, де дізнався, що документи навіть не розглядали, сказали, що їм потрібен час, щоб розібратися, а потім вони приймуть рішення», – розповіла вона.

Нагадаємо, 1 жовтня 2018 року в розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» журналісти заявили, що Сергій Семочко, будучи на чолі економічної контррозвідки СБУ, втручався у закупівлі ліків для діалізу, вимагаючи «відкати», що спричинило зупинку закупівель і нестачу препаратів. Постачальники ліків у розслідуванні заявили, що через це померло близько 200 паціентів.

Журналісти також заявили, що за останні три роки члени родини Семочка купили три маєтки в Козині загальною вартістю близько 8 млн дол., що не корелює з офіційними доходами родини. Крім того, журналісти заявили, що родина Сергія Семочка володіє будинками під Києвом вартістю у мільйони доларів, а у членів його родини нібито є громадянство Росії.

14 листопада 2018 року проєкт Bihus.Info повідомив, що Сергій Семочко подав позов про захист честі, гідності і ділової репутації та спростування недостовірної інформації до автора розслідування «Розвідкою по нирках» Лесі Іванової, ведучого програми «Наші Гроші» Дениса Бігуса, а також ПрАТ «ТРК Люкс» – 24 каналу, який транслював програму.

10 вересня 2020 року Голосіївський районний суд Києва зобов'язав 24 канал, Bihus.info та UAportal спростувати інформацію про колишнього першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка:

  • на посаді начальник Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України Сергій Семочко вимагав хабарі та втручався в закупівлі ліків для діалізу – що призвело до зупинки закупівель, нестачі препаратів та смерті людей;
  • вісім родичів Сергія Семочка мають подвійне громадянств, у тому числі РФ, та систематично відвідують окупований Крим;
  • родичі Сергія Семочка володіють нерухомістю загальною вартістю близько восьми мільйонів доларів;

Суд також стягнув із журналістів на користь позивача близько 70 тисяч гривень судових витрат за експертні дослідження тощо.

Попри те, що суддя проголосив рішення 10 вересня, повний текст відповідачі отримали лише 16 жовтня, після чого у відведені законом строки (30 днів) подали апеляцію. Однак на той момент суддя вже видав виконавчий лист на примусове виконання рішення суду – спростувати і виплатити Семочку судові витрати. На основі листа суду приватний виконавець арештував рахунки Дениса Бігуса, Лесі Іванової та Валерії Куценко, рахунки 24 каналу – не арештував.

Bihus.Info повідомив, що суд виніс рішення на користь позивача, не спростувавши при цьому жодного факту з розслідування. Зокрема, за їх словами, суддя Юрій Мазур не прийняв докази щодо майна та громадянства родичів, адже Сергій Семочко визнав родиною лише дружину й сина.

9 лютого Bihus.Info повідомив, що адвокати Сергія Семочка вписали в цей позов  київську ріелторку, тезку журналістки UAportal Валерію Куценко. За рік суд не з’ясував і не помітив, що в позові фігурує стороння людина. Це стало відомо, коли на її рахунки наклали арешт.

Фото: 20 хвилин

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3826
Читайте також
22.08.2018 13:00
Ірина Новожилова
для «Детектора медіа»
3 954
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду