У Польщі ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа

У Польщі ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа

10 Лютого 2021
1275

У Польщі ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа

1275
Польські ЗМІ опублікували відкритий лист до влади на чорному тлі під заголовком «Медіа без вибору».
У Польщі ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа
У Польщі ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа

У Польщі більшість незалежних електронних і традиційних ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа, що може призвести до знищення незалежною журналістики в країні. Про це повідомив «Укрінформ».

Польські ЗМІ 10 лютого опублікували відкритий лист до влади на чорному тлі під заголовком «Медіа без вибору». Звернення підписали великі польські видавничі компанії, радіо і телеканали, зокрема –Agora S.A. (видає Gazeta Wyborcza та інші), Gremi Media (видає Rzeczpospolita та інші), Ringier Axel Springer Polska (видання Newsweek, Forbes, Onet.pl та інші), Polityka, Interia.pl, RMF, телеканали Canal+, Polsat, Puls, TVN та багато інших.

«Ми рішуче виступаємо проти використання епідемії як приводу для введення чергового, нового, винятково сильного навантаження на ЗМІ. Це навантаження буде постійним...», – йдеться у відкритому листі.

Медіа вважають, що новий податок є побором, який сильно б’є по польському глядачеві, читачеві, польській культурі, розважальному сектору, спорту та ЗМІ. На їх думку, введення податку призведе до послаблення чи ліквідації частини ЗМІ у Польщі, а також до обмеження фінансування підготовки якісних журналістських матеріалів, регіональних ЗМІ.

«Введення податку також поглибить нерівноправне ставлення до ЗМІ на медійному ринку Польщі: у ситуації, коли державні медіа отримують з кишені польського платника податків 2 млрд злотих (15 млрд грн), приватні медіа обтяжуватимуться додатковим побором у приблизно 1 млрд злотих (7,5 млрд грн)», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, польський уряд вважає, що введення податку на рекламу в медіа дасть змогу оподаткувати Google, Facebook й Apple.

Нагадаємо, 19 липня 2020 року голова партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський, якого тоді вважали фактичним головою держави, повідомив, що в Польщі хочуть провести реформу, яка законодавчо обмежить діяльність іноземних ЗМІ в країні

Партія «Право і справедливість» давно говорила про нібито втручання іноземних ЗМІ у внутрішні справи Польщі та про необхідність посилити позиції польських медіа. Критику іноЗМІ відновили під час президентської кампанії, у ході якої Анджей Дуда неодноразово звинувачував закордонні ЗМІ в дезінформації.

У січні 2021 року Ярослав Качинський сказав, що вважає, що в Польщі варто зменшити кількість іноземних ЗМІ, бо вони нібито загрожують свободі та суверенітету країни.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1275
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду