detector.media
10.02.2021 11:59
У Польщі ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа
У Польщі ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа
Польські ЗМІ опублікували відкритий лист до влади на чорному тлі під заголовком «Медіа без вибору».

У Польщі більшість незалежних електронних і традиційних ЗМІ протестують проти планів влади запровадити податок на рекламу в медіа, що може призвести до знищення незалежною журналістики в країні. Про це повідомив «Укрінформ».

Польські ЗМІ 10 лютого опублікували відкритий лист до влади на чорному тлі під заголовком «Медіа без вибору». Звернення підписали великі польські видавничі компанії, радіо і телеканали, зокрема –Agora S.A. (видає Gazeta Wyborcza та інші), Gremi Media (видає Rzeczpospolita та інші), Ringier Axel Springer Polska (видання Newsweek, Forbes, Onet.pl та інші), Polityka, Interia.pl, RMF, телеканали Canal+, Polsat, Puls, TVN та багато інших.

«Ми рішуче виступаємо проти використання епідемії як приводу для введення чергового, нового, винятково сильного навантаження на ЗМІ. Це навантаження буде постійним...», – йдеться у відкритому листі.

Медіа вважають, що новий податок є побором, який сильно б’є по польському глядачеві, читачеві, польській культурі, розважальному сектору, спорту та ЗМІ. На їх думку, введення податку призведе до послаблення чи ліквідації частини ЗМІ у Польщі, а також до обмеження фінансування підготовки якісних журналістських матеріалів, регіональних ЗМІ.

«Введення податку також поглибить нерівноправне ставлення до ЗМІ на медійному ринку Польщі: у ситуації, коли державні медіа отримують з кишені польського платника податків 2 млрд злотих (15 млрд грн), приватні медіа обтяжуватимуться додатковим побором у приблизно 1 млрд злотих (7,5 млрд грн)», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, польський уряд вважає, що введення податку на рекламу в медіа дасть змогу оподаткувати Google, Facebook й Apple.

Нагадаємо, 19 липня 2020 року голова партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський, якого тоді вважали фактичним головою держави, повідомив, що в Польщі хочуть провести реформу, яка законодавчо обмежить діяльність іноземних ЗМІ в країні

Партія «Право і справедливість» давно говорила про нібито втручання іноземних ЗМІ у внутрішні справи Польщі та про необхідність посилити позиції польських медіа. Критику іноЗМІ відновили під час президентської кампанії, у ході якої Анджей Дуда неодноразово звинувачував закордонні ЗМІ в дезінформації.

У січні 2021 року Ярослав Качинський сказав, що вважає, що в Польщі варто зменшити кількість іноземних ЗМІ, бо вони нібито загрожують свободі та суверенітету країни.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY