detector.media
15.12.2020 21:10
У 2020 році в світі ув'язнили рекордну кількість журналістів - CPJ
У 2020 році в світі ув'язнили рекордну кількість журналістів - CPJ
Значна кількість журналістів опинилась у в'язниці через висвітлення пандемії COVID-19 або політичної нестабільності.

Cтаном на 1 грудня 2020 року в світі ув'язнили щонайменше 274 журналіста за їхню професійну діяльність. Це новий рекорд у порівнянні з 2016 роком, коли в ув'язненні перебували 272 представника ЗМІ. Про це йдеться у глобальній доповіді Комітету захисту журналістів.

Зазначено, що велика кількість медійників опинилась у в'язниці через висвітлення пандемії COVID-19 або політичної нестабільності. При цьому щонайменше двоє журналістів померли, заразившись коронавірусом за ґратами.

Другий рік поспіль найбільше медійників ув'язнено в Китаї, за ним слідують Туреччина, Єгипет, Саудівська Аравія.

До списку країн зі значною кількістю ув'язнених журналістів увійшла Білорусь, де тривають масові протести, і Ефіопія, де політична нестабільність переросла в збройний конфлікт.

Уже п'ятий рік поспіль репресивні уряди ув'язнюють не менше 250 журналістів. 

У Сполучених Штатах на момент складання доповіді жоден журналіст не значився ув'язненим, але протягом 2020 року були заарештовано або притягнуті до кримінальної відповідальності 110 журналістів, і близько 300 представників ЗМІ піддалися нападам, причому більшість - з боку правоохоронних органів.

У Китаї значна кількість із 47 журналістів-в'язнів відбувають тривалі терміни або перебувають у в'язниці в провінції Синьцзян, причому не розкривається інформація, у чому їх звинувачують. Коли на початку цього року коронавірус вразив місто Ухань в провінції Хубей, влада заарештувала кількох журналістів за репортажі, що йшли врозріз із офіційною версією Пекіна. Серед трьох журналістів, які все ще знаходяться у в'язниці за станом на 1 грудня, є і незалежна відеожурналістка Чжан Чжань, яка почала публікувати репортажі з Уханя в Twitter і YouTube на початку лютого і була заарештована 14 травня.

У Туреччині, за даними КЗЖ, у цьому році за ґрати було кинуто 37 журналістів, що вдвічі менше, ніж в 2016 році, але влада продовжує арештовувати журналістів і їхніх адвокатів.

Тим часом в Єгипті число журналістів у тюрмах досягло 27, такий же показник був встановлений в рекордному 2016 році. Тільки в листопаді місяці прокуратура висунула нові звинувачення в тероризмі фотографу Сайеду Абд Еллах і блогеру Мохамеду «Oxygen» Ібрагіму, щоб обійти рішення суду про їх звільнення. Щонайменш три журналісти були заарештовані за свої репортажі про COVID-19.

Як писав ДМ, 12 грудня в Ірані стратили 47-річного опозиційного журналіста Рухоллу Зама, якого звинуватили в тому, що його публікації нібито спровокували загальнонаціональні протести в 2017 році. ООН, Європейський союз та США засудили Іран через цю страту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY