У світі ув'язнені 387 журналістів – «Репортери без кордонів»

У світі ув'язнені 387 журналістів – «Репортери без кордонів»

16 Грудня 2020
1296

У світі ув'язнені 387 журналістів – «Репортери без кордонів»

1296
У 2020 році на 35% зросла кількість ув’язнених журналісток.
У світі ув'язнені 387 журналістів – «Репортери без кордонів»
У світі ув'язнені 387 журналістів – «Репортери без кордонів»

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що в світі у в'язницях перебувають 387 журналістів, 54 представників ЗМІ взяли в заручники, четверо – пропали безвісти. Про це RSF повідомила 15 грудня 2020 року.

«Число затримань журналістів у всьому світі залишається на історично високому рівні. Більше половини з журналістів, яких утримують під вартою (61%) припадає на п'ять країн. Ними вже другий рік поспіль залишаються Китай, Єгипет, Саудівська Аравія, В'єтнам і Сирія. Це п'ять найбільших в світі тюрем для журналістів», – розповіли в організації.

«Репортери без кордонів» звернули увагу, що в 2020 році на 35% зросла кількість ув’язнених журналісток – до 42, проти 31 у 2019 році. Переважно нові затримання відбувалися в Білорусі (4), Ірані (4) та Китаї (2).

«Близько 400 журналістів проведуть новорічні свята в ув'язненні, далеко від сім'ї та часом в умовах, які ставлять під загрозу їх життя, – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар. – Ці цифри підтверджують вплив кризи в галузі охорони здоров'я на всю професію і той неприйнятний факт, що деякі з наших колег розплачуються своєю свободою за пошук правди».

Найбільше число затриманих через COVID-19 в Азії: семеро людей в Китаї, два в Бангладеші та один в Бірмі. У близькосхідному регіоні три журналісти знаходяться в ув'язненні за статті, пов'язані з пандемією: два в Ірані й один в Йорданії. На африканському континенті один руандійський журналіст знаходиться у в'язниці «за порушення правил самоізоляції».

Крім того, за даними організації, у 2020 році на 5% менше журналістів перебувають у заручниках, ніж у 2019. Нині журналістів продовжують утримувати в заручниках Сирія, Ірак і Ємен.

RSF 29 грудня опублікує свій річний звіт про журналістів, убитих в 2020 році.

Нагадаємо, Комітет захисту журналістів повідомив, що станом на 1 грудня 2020 року в світі ув'язнили щонайменше 274 журналіста за їхню професійну діяльність. Це новий рекорд у порівнянні з 2016 роком, коли в ув'язненні перебували 272 представника ЗМІ.

Фото: RSF 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1296
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду