ООН, Євросоюз та США засудили Іран через «варварську страту» опозиційного журналіста

ООН, Євросоюз та США засудили Іран через «варварську страту» опозиційного журналіста

15 Грудня 2020
3349

ООН, Євросоюз та США засудили Іран через «варварську страту» опозиційного журналіста

3349
Іран вважає заяви міжнародної спільноти «втручанням у внутрішню політику».
ООН, Євросоюз та США засудили Іран через «варварську страту» опозиційного журналіста
ООН, Євросоюз та США засудили Іран через «варварську страту» опозиційного журналіста

ООН, Європейський союз та США засудили Іран через страту опозиційного журналіста Рухолли Зама, якого звинуватили в тому, що його публікації нібито спровокували загальнонаціональні економічні протести в 2017 році. Про це повідомила «Радіо Свобода».

Державний секретар США Майк Помпео розкритикував страту журналіста як «несправедливу» і «варварську». «Зам викривав жорстокість і корупцію режиму, який за 41 рік правління терору вбив або заарештував понад 860 журналістів», – написав він 14 грудня в Twitter.

Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет закликала Тегеран припинити застосування смертної кари. «Його смертний вирок і страта через повішення є характерними для патерну, коли примусові зізнання, отримані під тортурами та поширені через державні медіа, використовуються як підстави для засудження людей», – сказала вона.

Президент Ірану Хасан Роуган на це відповів, що страта журналіста не порушувала іранського законодавства. «Вони (європейці – ред.) мають право коментувати, але Зам був страчений за рішенням суду... Я вважаю малоймовірним, що це зашкодить відносинам Ірану та Європи», – сказав він 14 грудня.

ЄС «рішуче засудив» страту як «варварський і неприйнятний акт» та висловив незгоду із застосуванням смертної кари за будь-яких обставин. Натомість Міністерство закордонних справ Ірану викликав німецького й французького послів. Їм повідомили, що Тегеран відкидає заяву ЄС як «неприйнятне втручання у внутрішні справи Ірану».

Крім того, на знак протесту Франція, Німеччина, Італія та Австрія скасували участь своїх послів в Євро-Іранському бізнес-форумі, який мав початися в Тегерані 14 грудня. Організатори бізнес-форуму 13 грудня відклали його проведення, не пояснюючи причини.

Як писав ДМ, 12 грудня в Ірані стратили 47-річного опозиційного журналіста Рухоллу Зама.

Нагадаємо, протести 2017 року стали в Ірані найпотужнішими після масових заворушень після виборів у 2009 році. Тисячі учасників протестів були затримані поліцією, 25 людей загинули.

Сайт AmadNews та телеграм-канал, створені журналістом, повідомляли про час протестів у 2017 році та публікували інформацію про зловживання іранських чиновників. Згодом телеграм-канал закрили через скарги уряду Ірану. Зрештою Рухолл Зам втік з Ірану через звинувачення в роботі на іноземні спецслужби, яке сам заперечував.

Він кілька років жив і працював у вигнанні в Парижі. У 2019 році журналіста заманили до Ірану та  заарештували. Пізніше Рухолл Зам нібито визнавав свої правопорушення й просив вибачення за свою діяльність в телеефірі.

30 червня 2020 року речник судової влади Ірану Голамхоссейн Есмаїлі повідомив, що журналіста Рухолла Зама засудили до смертної кари. 8 грудня Верховний Суд Ірану підтвердив смертний вирок Рухоллі Заму.

Фото: WANA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3349
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду