Антон Геращенко: Поліція не може встановити замовників підпалу авто «Схем», поки не затримані організатори

Антон Геращенко: Поліція не може встановити замовників підпалу авто «Схем», поки не затримані організатори

14 Грудня 2020
1822

Антон Геращенко: Поліція не може встановити замовників підпалу авто «Схем», поки не затримані організатори

1822
Заступник голови МВС вважає спробую тиску на Нацполіцію намір ДБР вилучити матеріали справи щодо підпалу автівки.
Антон Геращенко: Поліція не може встановити замовників підпалу авто «Схем», поки не затримані організатори
Антон Геращенко: Поліція не може встановити замовників підпалу авто «Схем», поки не затримані організатори

Національна поліція не може встановити замовників підпалу редакційного авто програми журналістських розслідувань «Схеми», поки не затримані організатори. Про це «Радіо Свобода» сказав заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

«Слідство встановило і тих, хто організували даний підпал, але ці люди зникли і перебувають в розшуку. І я не можу сказати, що слідство просувається мляво, тому що особи, причетні до підпалу, були встановлені протягом декількох днів. Оскільки не затримані і не допитані організатори, ми не можемо далі потягнути ниточку до замовника», – розповів він.

Заступник голови МВС зазначив, що йому відомо, що слідчі Державного бюро розслідувань за ухвалами Краматорського міського суду Донецької області отримали доступ до матеріалів кримінального провадження про підпал з можливістю вилучення частини матеріалів. Він вбачає в цих діях ДБР тиск на слідство Національної поліції.

«Так, нам відомо про те, що Краматорський відділ ДБР писав таке звернення і отримав доступ за рішенням суду. Можу сказати, що в цьому я вбачаю тиск на слідство щодо цієї резонансної справи, де поліція вже з’ясувала виконавця підпалу автомобіля редакції "Схем". Ми бачимо замість сприяння в розшуку осіб, причетних до цього підпалу (а це організатори даного підпалу), навпаки, протидію», – заявив пан Геращенко.

ДБР не коментує перебіг розслідування про звинувачення на адресу поліції.

Заступник міністра внутрішніх справ України додав, що жодних скарг на момент затримання підозрюваного в підпалі Кирила Баріхашвілі не було. «Не було ніяких скарг, не було нанесено ніяких травм і жодних негативних наслідків не було завдано. Ще раз повторю, що в цьому ми можемо вбачати спроби тиску на слідство з метою перешкодити розслідуванню», – сказав він.

У серпні в день затримання підозрюваного у підпалі слідчі ДБР у Краматорську відкрили кримінальне провадження за статтею «Перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями». Кримінальне провадження зареєстрували за заявою Кирила Баріхашвілі.

Нагадаємо, у ніч на 17 серпня 2020 року в Броварах Київської області невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми», яке належить водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька пов’язує підпал з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук ще двох підозрюваних. 27 серпня затриманому оголосили підозру, а 28 серпня його арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. Крім нього слідство шукає ще трьох осіб, причетних до підпалу, двоє з них оголошені в розшук.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1822
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду