«Людьми року» за версією НВ стали Васянович, Цілик, Токарюк і Федоров

«Людьми року» за версією НВ стали Васянович, Цілик, Токарюк і Федоров

28 Листопада 2020
2529
28 Листопада 2020
16:00

«Людьми року» за версією НВ стали Васянович, Цілик, Токарюк і Федоров

2529
Журнал шостий рік поспіль презентував проєкт «Люди нового часу» — про українців, які «ефективно і яскраво рухали країну вперед у 2020-му».
«Людьми року» за версією НВ стали Васянович, Цілик, Токарюк і Федоров
«Людьми року» за версією НВ стали Васянович, Цілик, Токарюк і Федоров

«Людьми НВ 2020», серед інших, стали режисер Валентин Васянович, журналістка Ольга Токарюк, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, письменниця та режисерка Ірину Цілик. Про це йдеться на сайті видання.

Режисера та оператора Валентина Васяновича відзначили «за розвиток української теми в кінематографі».

«Валентин Васянович — один із найвідоміших артхаусних режисерів і операторів України. Його легко впізнати за особливим естетичним кадром і часто жорсткими й актуальними сюжетами. Такою була його операторська робота у фільмі Мирослава Слабошпицького «Плем’я», що зібрав одразу три нагороди Каннського кінофестивалю. Таким є і його власний фільм «Атлантида» — Васянович у ньому одночасно і режисер, і оператор, і сценарист», - зазначили в НВ.

У 2019-му «Атлантида» принесла Васяновичу та Україні першу в історії країни нагороду Венеційського кінофестивалю. Також стрічка отримала головну нагорода міжнародного кінофестивалю в Норвегії, спеціальний приз журі міжнародного фестивалю в Токіо, також її номінували від України на премію «Оскар».

Журналістку hromadske.ua, продюсерку документального фільму The wrong place Ольгу Токарюк відзначили «за порятунок нацгвардійця Віталія Марківа та покращення іміджу України».

Наприкінці вересня в Італії й Україні відбулася презентація документального фільму The wrong place авторства Ольги Токарюк та її іноземних колег Крістіано Тінацці, Даніло Еліа і Рубена Лагаттолло. Стрічка довела непричетність українського нацгвардійця Віталія Марківа до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі під Слов’янськом у 2014 році.

Захист попросив долучити до справи факти, встановлені журналістами, а презентація фільму в Італії змінила акценти публічної дискусії навколо цієї справи і війни в Україні взагалі. 3 листопада 2020 року італійський апеляційний суд виправдав Марківа.

Віцепрем'єра з цифрової трансформації Михайла Федорова відзначили «за прогрес у справі цифровізації країни».

«Михайло Федоров — це людина-причина. Причина того, що цифровізація держпослуг у країні не просто відбувається, а рухається швидкими темпами. Водночас українці (багато хто вперше в житті) вчаться користуватися мобільними застосунками й електронними документами», - зазначає НВ.

З 2019 року Федоров будує «державу в смартфоні». У січні 2020-го запрацював мобільний застосунок «Дія», який дозволяє громадянину України завантажити на смартфон свої документи — внутрішній і закордонний паспорт, водійські права, податкову реєстрацію. Також під керівництвом Федорова з'явилась послуга «е-малюк». У 2021-му в країні має запрацювати «Дія.Сіті» - вільна економічна зона для креативного бізнесу.

«За розвиток українського документального кіно» НВ відзначило письменницю, поетесу та режисерку Ірину Цілик.

Її документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» цьогоріч став лауреатом найпрестижнішого у світі фестивалю незалежного документального кіно «Санденс»: його визнали найкращою режисерською роботою в категорії світового документального кіно. Для України ця нагорода стала першою в галузі документального кіно. Фільм розповідає про багатодітну сім'ю — маму та чотирьох дітей, які живуть на сході України, в невеликому містечку Красногорівці, в «червоній зоні» російсько-української війни. 

Зараз Ірина Цілик знімає свій перший повнометражний ігровий фільм із робочою назвою «Я і Фелікс».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2529
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду