Дві українські стрічки потрапили до лонг-листів претендентів на премію «Оскар»

Дві українські стрічки потрапили до лонг-листів претендентів на премію «Оскар»

31 Січня 2021
2543
31 Січня 2021
11:52

Дві українські стрічки потрапили до лонг-листів претендентів на премію «Оскар»

2543
Короткі списки будуть оголошені 9 лютого 2021 року, номінанти - 15 березня, а церемонія вручення премії запланована на 25 квітня.
Дві українські стрічки потрапили до лонг-листів претендентів на премію «Оскар»
Дві українські стрічки потрапили до лонг-листів претендентів на премію «Оскар»

Дві українські стрічки потрапили до лонг-листів претендентів на премію «Оскар». Про це повідомляє пресслужба Держкіно.

У категорії International Feature Film змагатиметься стрічка Валентина Васяновича «Атлантида», обрана Українським Оскарівським комітетом, як національний претендент на премію Американської кіноакадемії «Оскар» у категорії «Міжнародний повнометражний фільм». Всього Американською кіноакадемією до цієї категорії включено фільми з 93-х країн світу.

До довгого списку категорії Documentary Feature потрапила документальна стрічка Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин», що отримала кваліфікацію як переможець «Санденсу та учасник Берлінале». Загалом у переліку повнометражних документальних фільмів представлено 238 картин.

Короткі списки з 15-ти фільмів за кожною категорією будуть оголошені 9 лютого 2021 року, номінантів на «Оскар» оголосять 15 березня, сама 93-я церемонія вручення премії відбудеться 25 квітня 2021 року в Лос-Анджелесі.

Нагадаємо, кінопроект драми «Атлантида» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно і отримав державну фінансову підтримку розміром 20 млн 835 тис. грн. при загальній вартості виробництва фільму 41 млн 835 тис. грн. Виробництво стрічки здійснила «Студія Гармата фільм».

Усі ролі в картині зіграли непрофесійні актори; виконавці головних ролей – колишній розвідник, волонтер благодійного фонду допомоги армії «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека та доброволець Василь Антоняк.

Продюсерами стрічки виступають Валентин Васянович, Володимир Яценко та Ія Мислицька, міжнародною промоцією займається бельгійська компанія Best Friend Forever, прокатник — кінокомпанія Arthouse Traffic.

Стрічка здобула перемогу в офіційній конкурсній програмі «Горизонти» 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю, а також отримала спеціальний приз журі на Міжнародному кінофестивалі в Токіо. 

Фільм було також представлено у програмі Contemporary World Cinema Міжнародного кінофестивалю у Торонто. Серед фестивальних здобутків «Атлантиди» – Гран-прі міжнародних кінофестивалів Les Arcs Film Festival (Франція), Tromsø International Film Festival (Норвегія) та «Лістапад» (Білорусь), спеціальний приз журі міжнародного кінофестивалю у Токіо (Японія), премія за найкращу операторську роботу на міжнародному кінофестивалі у Севільї (Іспанія).

Світова прем’єра «Землі блакитної, ніби апельсин» відбулася у конкурсній секції World Documentary Competition кінофестивалю «Санденс», де стрічка отримала премію за найкращу режисуру документального фільму.

Європейська прем’єра відбулась на 70-му Берлінському кінофестивалі в рамках програми Generation 14Plus, а українська – на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, де «Земля блакитна, ніби апельсин» стала найкращим фільмом Національного та Міжнародного конкурсів.

Стрічку визнано найкращим документальним фільмом року за версією Національної премії кінокритиків «Кіноколо».

Картина отримала близько 20 престижних нагород, а також увійшла до офіційних програм відомих міжнародних кінофестивалів: CPH:DOX у Данії, Hot Docs у Канаді, MoMA Doc Fortnight у США, IDFA у Нідерландах – найбільшого кінофестивалю документального кіно у світі, та ще понад 70 інших фестивалів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2543
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду