Валентин Васянович відмовився від ордена президента

Валентин Васянович відмовився від ордена президента

11 Листопада 2020
3250
11 Листопада 2020
14:30

Валентин Васянович відмовився від ордена президента

3250
Український режисер, оператор, сценарист і продюсер Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, який йому присудив Володимир Зеленський.
Валентин Васянович відмовився від ордена президента
Валентин Васянович відмовився від ордена президента

Про це повідомляє Lb.ua. 

Своє рішення Валентин Васянович пояснив протестом «проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками».

«Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує "за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність", а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика», – зазначив Васянович.

Очевидно, йдеться про звернення Держкіно до експертів 14-го пітчингу, в якому їх просили «при оцінюванні проєктів під час другого туру врахувати інформацію щодо наявності незакритих кримінальних проваджень щодо компаній (відповідно до звернень правоохоронних органів) та наявність незавершених та не зданих до Держкіно проєктів у попередніх роках». Йшлося, зокрема, про компанії «Трафік філмз», «Лаймове світло», «Артхаус трафік», ГО «Молодість» та інші.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, 9 листопада, відзначив державними нагородами низку українських режисерів, акторів та діячів культури.

Валентин Васянович – кінорежисер, автор фільмів «Присмерк», «Рівень чорного», «Атлантида» та інших. «Атлантида» перемогла в конкурсній програмі «Горзонти» Венеційського кінофестивалю та має ще низку нагород великих міжнародних кінофестивалів. Наразі стрічка висунута Україною на премію «Оскар».

Нещодавнє інтерв'ю з Валентином Васяновичем читайте тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3250
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду