В Італії через коронавірус заблокований апеляційний процес щодо Віталія Марківа – адвокат

В Італії через коронавірус заблокований апеляційний процес щодо Віталія Марківа – адвокат

10 Березня 2020
2174
10 Березня 2020
10:24

В Італії через коронавірус заблокований апеляційний процес щодо Віталія Марківа – адвокат

2174
Уряд Італії запровадив надзвичайні заходи щодо непоширення вірусу, зокрема – постановив припинити діяльність судових органів до 31 березня.
В Італії через коронавірус заблокований апеляційний процес щодо Віталія Марківа – адвокат
В Італії через коронавірус заблокований апеляційний процес щодо Віталія Марківа – адвокат

В Італії через епідемію COVID-19 заблокований початок апеляційного процесу щодо нацгвардійця Віталія Марківа, засудженого до 24 років в'язниці через нібито причетність до вбивства на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі. Про це «Радіо Свобода» повідомили адвокати засудженого.

Регіон Ломбардія й обласний центр Мілан від 8 березня оголошені «червоною зоною» на карантині. Там закриті навчальні, культурні, розважальні заклади, не працюють багато установ, а людей закликають залишатися в домівках і не виходити без нагальної потреби.

«Не можна нічого сказати, бо на апеляційному процесі суд присяжних складається не просто із суддів, а з присяжних, пересічних людей, тому через обмежувальні заходи процес заблокований», – сказала Донателла Рапетті, одна з адвокатів нацгвардійця.

Сторона захисту подала апеляційне клопотання до суду в листопаді 2019 року. Тоді правники висловлювали сподівання, що навесні мав би початися розгляд апеляційної справи. Нині, на думку адвокатки, можна сподіватися на червень, але все залежить від ситуації довкола епідемії.

Із метою запобігати поширенню вірусу в пенітенціарних закладах Італії засудженим тимчасово заборонили побачення з рідними й іншими особами, натомість збільшили кількість часу на телефонні розмови.

Мати нацгвардійця Оксана Максимчук розповіла, що тепер може говорити з сином не шість, а вісім разів на тиждень по 10 хвилин. Водночас, за її словами, дозволена лише передача харчів і необхідних речей для ув’язненого. «Тільки сумки забирають, усі в масках, рукавичках. Почекала дві хвилини, поки моя передача пройшла контроль, – і повернулася, побачення наразі заборонені», – сказала вона.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Україна
ініціюватиме перемовини найвищого політичного рівня з Італією щодо справи Марківа.

11 жовтня суд присяжних міста Павії оприлюднив мотиваційну частину вироку українському солдату. Присяжні вважають, що Віталій Марків начебто активно сприяв умисному убивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов’янська.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2174
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vova
1479 дн. тому
его во время бунта в тюрьме не повесили ненароком? Если нет то итальянцы прошляпили момент!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду