У Мінську силовики по готелях шукають іноземних журналістів без акредитації

У Мінську силовики по готелях шукають іноземних журналістів без акредитації

13 Серпня 2020
1858

У Мінську силовики по готелях шукають іноземних журналістів без акредитації

1858
Готелі стали небезпечним місцем для проживання іноземних журналістів у Мінську.
У Мінську силовики по готелях шукають іноземних журналістів без акредитації
У Мінську силовики по готелях шукають іноземних журналістів без акредитації

У Мінську правоохоронні органи провели рейд у готелях, шукаючи іноземних журналістів, які працюють без акредитації. Про це «Детектору медіа» повідомило джерело з Мінська. Також про це написав у Twitter громадський діяч і медіатренер Франак Вячорка.

Принаймні одній іноземній журналістці вдалось уникнути затримання. Вона особисто підтвердила це «Детектору медіа». Але наразі вона ще не перебуває в безпеці, тому ми не розголошуємо її імені та медіа, яке вона представляє.

Франак Вячорка радить іноземним журналістам залишити готелі та переїхати до приватних квартир, наприклад, через сервіс оренди житла Airbnb.

У Білорусі іноземним журналістам заборонено працювати без акредитації білоруського МЗС. За роботу без акредитації в Білорусі затримали, зокрема, журналістів каналів «Настоящее время» (їх затримали саме в готельних номерах) і «Дождь», їх видворили з країни із забороною в’їзду до Білорусі на 10 років. Керівництво цих медіа повідомляло, що заздалегідь подавало заявки на акредитацію, але їм або відмовили, або так і не розглянули запит у встановлений строк.

Нагадаємо, що за кілька тижнів до виборів президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив «видворити іноземні ЗМІ» зі своєї країни, бо вони білорусів «закликають до масових заворушень».

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Згідно з результатами Національного екзит-полу, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу, Світлана Тіхановська набрала 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%.

Прихильники Світлани Тіхановської, не погоджуючись із попередніми результатами виборів, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. Громадяни вимагають від чинного президента Олександра Лукашенка провести чесні вибори без фальсифікацій та відпустити всіх політв'язнів. На розгін протестів направлені військові, міліція та спецтехніка, протестувальників масово затримують, б'ють ногами та дубинками, кидають у них світлошумові гранати, стріляють гумовими кулями. Відомо щонайменше про одного загиблого (офіційно), також кілька сотень отримали поранення.

9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили. 

У ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». У Білорусі під час масових протестів, 9-10 серпня, чотири журналісти перестали виходити на зв’язок: фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев, журналіст «Белсату» Володимир Луньов, головний редактор опозиційного видання «Наша Ніва» Єгор Мартинович та кореспондент «Медузи» Максим Солопов. Останнього ввечері 11 серпня випустили з ізолятора, у ніч на 12 серпня він повернувся до Росії.

11 серпня під час протестів у Білорусі постраждали та були затримані 12 журналістів: відеооператор Tut.by Всеволод Зарубін, фотографи Tut.by Вадим Заміровський та Дар'я Бурякіна, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, фотографи Associated Press Сергій Гриц і «Нашої Нiви» Надія Бужан, знімальну групу BBC (три журналісти). 

12 серпня побили та затримали політичного оглядача білоруської служби «Радіо Свобода» Віталія Циганкова, також затримали його дружину Ольгу Циганкову, журналістів «Белсату» Любов Луньову й Дмитра Солтана. Також стало відомо про напад на данського журналіста та затримання українських правозахисників і журналістів (співпрацювали з hromadske) Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва.

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що «взяв під особистий контроль» роботу білоруських та іноземних журналістів, які мають акредитацію МЗС, під час акцій протесту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1858
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду