Затриманих у Мінську журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Їм заборонили в'їзд на 10 років

Затриманих у Мінську журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Їм заборонили в'їзд на 10 років

7 Серпня 2020
2774

Затриманих у Мінську журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Їм заборонили в'їзд на 10 років

2774
Журналістів Ірину Ромалійську, Івана Гребенюка та Юрія Баранюка затримали 7 серпня вдень у столиці Білорусі.
Затриманих у Мінську журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Їм заборонили в'їзд на 10 років
Затриманих у Мінську журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Їм заборонили в'їзд на 10 років

Затриманих у Мінську українських журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Про це повідомляється в оновленій новині на сайті видання.

Зазначається, що депортувати їх мають вже сьогодні ввечері. За попередньою інформацією, затримання пов'язане зі статусом акредитації трьох журналістів.

Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк є громадянами України, Юрій Баранюк - громадянин Росії. Журналісти кілька тижнів висвітлювали у Білорусі передвиборчу кампанію.

Пізно ввечері 7 серпня Ірина Ромалійська написала у Facebook, що з ними все гаразд, сьогодні ж їх висилають літаком до Одеси.

«Наскільки я зрозуміла, приводом став вчорашній ефір "Настоящего времени". Співробітники, допитують нас, пересказували мені точки, з яких я включалася», - написала вона.

Фото: facebook.com/irina.romaliyskaya

Іван Гребенюк повідомив про заборону на в'їзд до Білорусі на 10 років.

«Друзі, ми вже в аеропорту. Все добре! Спасибі всім! Депортація. Під пильним супроводом. На 10 років заборона в‘їзду. Єдиний рейс, який був, це Одеса. 23.40 виліт з Мінську», - написав він у Facebok.

Як повідомили у «Радіо Свобода», телеканал «Настоящее время» вчасно запросив акредитацію для своїх журналістів перед президентськими виборами, але вона їм не була надана. У «Радіо Свобода» це вважають нехтуванням правами вільної преси.

У липні 2020 президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив видворити іноземні ЗМІ з країни через «критику та заклики до масових заворушень».

На 9 серпня у Білорусі заплановані президентські вибори. Чинний президент Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просувають кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани.

Були затримані понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Затримані вимагали звільнити блогера Сергія Тіхановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

14 липня у Білорусі затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції проти рішення Центральної виборчої комісії країни не реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала.

Також затримували журналістів TUT.BY, «Белсат», ТАСС і Reuters, які спостерігали, як прихильники Віктора Бабарика подають клопотання до КДБ щодо зміни йому запобіжного заходу. Згодом всіх відпустили.

Проти онлайн-видання «Медіа-Полісся» через матеріал про Світлану Тіхановську відкрили справу про «загрозу національній безпеці країни».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2774
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду