detector.media
07.08.2020 21:47
Затриманих у Мінську журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Їм заборонили в'їзд на 10 років
Затриманих у Мінську журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Їм заборонили в'їзд на 10 років
Журналістів Ірину Ромалійську, Івана Гребенюка та Юрія Баранюка затримали 7 серпня вдень у столиці Білорусі.

Затриманих у Мінську українських журналістів «Настоящего времени» висилають із країни. Про це повідомляється в оновленій новині на сайті видання.

Зазначається, що депортувати їх мають вже сьогодні ввечері. За попередньою інформацією, затримання пов'язане зі статусом акредитації трьох журналістів.

Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк є громадянами України, Юрій Баранюк - громадянин Росії. Журналісти кілька тижнів висвітлювали у Білорусі передвиборчу кампанію.

Пізно ввечері 7 серпня Ірина Ромалійська написала у Facebook, що з ними все гаразд, сьогодні ж їх висилають літаком до Одеси.

«Наскільки я зрозуміла, приводом став вчорашній ефір "Настоящего времени". Співробітники, допитують нас, пересказували мені точки, з яких я включалася», - написала вона.

Фото: facebook.com/irina.romaliyskaya

Іван Гребенюк повідомив про заборону на в'їзд до Білорусі на 10 років.

«Друзі, ми вже в аеропорту. Все добре! Спасибі всім! Депортація. Під пильним супроводом. На 10 років заборона в‘їзду. Єдиний рейс, який був, це Одеса. 23.40 виліт з Мінську», - написав він у Facebok.

Як повідомили у «Радіо Свобода», телеканал «Настоящее время» вчасно запросив акредитацію для своїх журналістів перед президентськими виборами, але вона їм не була надана. У «Радіо Свобода» це вважають нехтуванням правами вільної преси.

У липні 2020 президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив видворити іноземні ЗМІ з країни через «критику та заклики до масових заворушень».

На 9 серпня у Білорусі заплановані президентські вибори. Чинний президент Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просувають кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани.

Були затримані понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Затримані вимагали звільнити блогера Сергія Тіхановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

14 липня у Білорусі затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції проти рішення Центральної виборчої комісії країни не реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала.

Також затримували журналістів TUT.BY, «Белсат», ТАСС і Reuters, які спостерігали, як прихильники Віктора Бабарика подають клопотання до КДБ щодо зміни йому запобіжного заходу. Згодом всіх відпустили.

Проти онлайн-видання «Медіа-Полісся» через матеріал про Світлану Тіхановську відкрили справу про «загрозу національній безпеці країни».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY