У Києві відкрили меморіал пам’яті Павла Шеремета

У Києві відкрили меморіал пам’яті Павла Шеремета

20 Липня 2020
2148

У Києві відкрили меморіал пам’яті Павла Шеремета

2148
Меморіал відкрили під час акції до дня пам'яті Павла Шеремета 20 липня – його вбили цього дня у 2016 році.
У Києві відкрили меморіал пам’яті Павла Шеремета
У Києві відкрили меморіал пам’яті Павла Шеремета

Меморіал пам'яті Павла Шеремета відкрили на розі вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького – місці загибелі журналіста у 2016 році.

За словами головної редакторки «Української правди» Севгіль Мусаєвої, це ініціатива друга Павла Шеремета та Олени Притули Олександра Бланка.

Автор пам'ятного знака – відомий український скульптор Назар Білик. Скульптура має вигляд білого зім'ятого аркуша паперу у зріст людини. Посередині аркуша написано «Павло Шеремет». У нижньому правому кутку зазначено дату загибелі журналіста.

Фото: Віктор Чернецький

Скульптуру встановлено на фоні зеленого, оздобленого квітами майданчика-клумби. Роботу провела студія ландшафтної архітектури KOTSIUBA архітектора Максима Коцюби та компанія KamelotGroup.

Автори працювали над меморіалом протягом року.

Фото: Севгіль Мусаєва, Facebook

На відкриття меморіалу зібралося багато людей – за спостереженнями журналіста «Детектора медіа», більше, ніж у попередні роки в дні пам’яті Павла Шеремета. Серед них – Севгіль Мусаєва, редакторка-засновниця «Української правди» Олена Притула, журналісти «Української правди», «Громадського», Суспільного, колишній журналіст і народний депутат Мустафа Найєм і його брат, адвокат Масі Найєм, Катерина Горчинська, Сакен Аймурзаєв.

Фото: Віктор Чернецький

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо», який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз.

21 травня 2020 слідство змінило підозри фігурантам кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь. Слідчі також відкрили окреме провадження щодо невстановлених осіб – організаторів вбивства.

22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства журналіста Павла Шеремета. Досудове розслідування справи Шеремета тривало 1402 дні. Матеріали провадження налічують понад дві сотні томів: 38 томів – стосовно трьох підозрюваних, більше 200 – щодо встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників цього злочину.

Поліція повідомила, що кримінальне провадження готове до передачі до суду.

28 травня проєкт «Слідство.Інфо», який ознайомився з текстом нової підозри фігурантам справи, повідомив, що слідчі змінили маршрут чоловіка та жінки, які підкладали вибухівку під авто, щоб версія поліції виглядала переконливою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2148
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду