У справі Шеремета обрали присяжних

У справі Шеремета обрали присяжних

4 Вересня 2020
1482

У справі Шеремета обрали присяжних

1482
Список присяжних передадуть на авторозподіл, який визначить трьох основних присяжних і двох запасних.
У справі Шеремета обрали присяжних
У справі Шеремета обрали присяжних

Шевченківський районний суд Києва 4 вересня 2020 року обрав п’ятьох присяжних для розгляду провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета, а саме: Валерія Фірсова, Людмилу Яковенко, Наталі Глобу, Юрія Михайленка та Юрія Федоренка. Про це повідомляє «Укрінформ».

За словами судді Оксани Голуб, цей список передадуть на авторозподіл, який визначить трьох основних присяжних і двох запасних.

Присяжні долучаться до судового процесу в справі про вбивство журналіста. Наступне засідання заплановане на 28 вересня, на 15:00.

Юрист Леонід Маслов, який входив у групу захисту підозрюваного Андрія Антоненка, розповів, що суд задовольнив відвід двох присяжних – Ганни Чупіної та Інни Крамаренко. Ганна Чупіна взяла самовідвід, бо в складі кандидатів у присяжні був її чоловік – Юрій Михайленко. Пані Крамаренко заявила відвід сторона обвинувачення, бо вона медик та була членом окружних виборчих комісії; а також висловила думку, що лікарі не можуть бути вбивцями.

Натомість відвід Юрію Михайленку та Наталії Глобі, про що просив захист підозрюваних, суд не задовольнив. Про відвід пана Михайленка просили, бо він чоловік кандидатки в присяжні; Наталі Глобі заявили відвід через те, що вона має літню матір та майно на окупованій території Донецької області, а її чоловік «постійно відвідує "ДНР", тому на неї можуть вчиняти тиск вороги».

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних Сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

На брифінгу правоохоронці, як докази провини Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, навели уривки їхніх телефонних розмов. Після ознайомлення з матеріалами справи «Бабель» повідомив, що низку заяв поліція вирвала з контексту й неправильно трактувала. Водночас, як пише видання, жодна з розмов не стосувалася справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Крім того, 22 липня 2020 року адвокат Тарас Безпалий повідомив, що Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. Бокаріуса, Одеський НДІСЕ Міністерства юстиції, Львівський НДІСЕ Мін’юсту та Київський міський центр судово-психіатричної експертизи відмовилися встановити психологічний портрет по відео зі справи про вбивство журналіста Павла Шеремета

21 травня 2020 слідство змінило підозри фігурантам кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь. Слідчі також відкрили окреме провадження щодо невстановлених осіб – організаторів вбивства.

22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства.

Досудове розслідування справи Шеремета тривало 1402 дні. Матеріали провадження налічують понад дві сотні томів: 38 томів – стосовно трьох підозрюваних, більше 200 – щодо встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників цього злочину.

2 липня поліція повідомила, що кримінальне провадження готове до передачі до суду. 14 липня Національна поліція звинуватила захист підозрюваних у затягуванні процесу ознайомлення з матеріалами провадження. Адвокати відкинули ці звинувачення та заявили про затягування з боку слідчих.

16 липня 2020 року директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко сказав, що на мотив вбивства журналіста Павла Шеремета міг вплинути його контакт в Росії

11 серпня Київській апеляційний суд відпустив під цілодобовий домашній арешт Юлію Кузьменко, підозрювану в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. 12 серпня Андрія Антоненка залишили під вартою.

25 серпня суд залишив Антоненка під вартою до 23 жовтня. До того ж дня залишили під слідством Дугар і продовжили цілодобовий домашній арешт Кузьменко. 27 серпня з Юлії Кузьменко зняли електронний браслет. Крім того, Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення, що розгляд справи по суті відбудеться 4 вересня. Її розглядатиме суд присяжних. 4 вересня на засіданні Шевченківського районного суду Києва відібрати п'ятьох присяжних для розгляду справи про вбивство журналіста.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1482
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду