«Правду треба не тільки шукати, а й визволяти» – Марко Супрун

«Правду треба не тільки шукати, а й визволяти» – Марко Супрун

15 Травня 2019
3474

«Правду треба не тільки шукати, а й визволяти» – Марко Супрун

3474
Дезінформація має три складові: довіру, здоровий глузд та віру. І суть дезінформації, полягає у тому, щоб не цілком довіряти, а по іншому сприймати інформацію. Про це сказав ведучий StopFake ENG Марко Супрун на лекції в Могилянській школі журналістиці, яка відбулася 15 травня під час Дня відкритих дверей для вступників на магістерську програму.
«Правду треба не тільки шукати, а й визволяти» – Марко Супрун
«Правду треба не тільки шукати, а й визволяти» – Марко Супрун

Як журналістам боротися з впливом фейків? Щоб знаходити фейки у першу чергу треба мати бажання це робити, вважає пан Супрун. «Правда залишається правдою, навіть коли ніхто в неї не вірить і брехня залишається брехнею, навіть якщо ми в неї віримо», - сказав він.

Спікер навів приклад зі знаком нерівності. Слон не схожий на білку, але наука говорить, що вони обидва ссавці, які мають багато спільного. Далі він навів приклад про журналістів, які зовні здаються схожими, але насправді одні подають правдиву інформацію і не бояться визнавати помилки, а інші діють зовсім інакше. Тому важко точно сказати, що є правдою, а що брехнею.

«Коли я ріс, правду ніколи не прирівнювали до брехні, а коли вони рівні – їх практично неможливо розрізнити. Добрий журналіст завжди має думати про правду», - наголосив лектор.

За його словами, журналісту треба копати глибше: «Бути журналістом сьогодні означає не тільки шукати правду, а визволяти її, бо вона є в клітці. Журналіст має колосальний вплив і може змінювати світ».

Марко Супрун родом з Канади, волонтер, сценарист, співзасновник проекту Babylon'13, ведучий StopFake ENG. Одружений на в. о. міністра охорони здоров’я України Уляні Супрун.

Фото автора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3474
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрій Хурсенко
1210 дн. тому
Вважаю, що ніхто не має на Землі монополію на правду, вона може бути у кожного своя. Але ніхто не має право забороняти висловлювати свою власну думку і Бог рано чи пізно втрутиться в кожну фейкотворчисть та виведе її на чисту воду. Як можна так низько впасти, щоб за гроші писати фейки та клеймити людей. Це я про вас, милі мої лицеміри - VOX та команда!!!
moral
1778 дн. тому
Корень этой и многих других проблем - в разрушении морали, нивелировании её значимости, утверждении мнения, что ложь - это как бы ничего страшного. А ведь деградация человеческого общества начинается со лжи. Как следствие - люди перестают доверять друг другу, из-за чего совместная деятельность становится трудной, а часто и вовсе невозможной. Мораль — это основа, которая позволяет людям жить в обществе и взаимодействовать для достижения общих целей. Возможность строить совместную деятельность на основе взаимного доверия, зная, что не будет предательства, обмана, подлостей — это один из важнейших параметров, определяемых моральными качествами человека. Классическое золотое правило нравственности гласит: "Относись к людям так, как хочешь, чтобы относились к тебе". Мораль в основе своей разумна и логична, а соблюдение моральных норм выгодно как отдельным людям, так и обществу в целом — как основа, дающая саму возможность выживания и развития общества и каждого из людей. Человек — существо общественное, и наличие морали делает человека человеком, а не просто двуногим животным.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду