У РФ журналістів переслідували через висвітлення голосування за «обнулення» термінів Путіна

У РФ журналістів переслідували через висвітлення голосування за «обнулення» термінів Путіна

7 Липня 2020
1286

У РФ журналістів переслідували через висвітлення голосування за «обнулення» термінів Путіна

1286
Ці зміни вступили в силу 4 липня, тепер Володимир Путін зможе залишитися при владі до 2036 року.
У РФ журналістів переслідували через висвітлення голосування за «обнулення» термінів Путіна
У РФ журналістів переслідували через висвітлення голосування за «обнулення» термінів Путіна

У Росії щонайменше п'ять журналістів зазнали нападів і переслідувань через висвітлення голосування за поправки до Конституції РФ, які передбачають «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна. Йдеться про видавця інтернет-видання Mediazona Петра Верзилова, кореспондента Mediazona Давида Френкеля, репортера каналу «Дождь» Павла Лобкова, блогерку Ніну Попугаеву та працівнику сайту Zak5.ru, ім’я якого не розголошують. Про це повідомив Комітет захисту журналістів.

В організації закликали російську владу утриматися від переслідування і затримання представників преси. «Російська влада демонструє страх перед критикою й незгодою щодо запропонованих поправок до Конституції, караючи журналістів за висвітлення подій поза рамками кремлівської ідеології. Напади та інші форми переслідування журналістів повинні бути належним чином розслідувані, а винні притягнуті до відповідальності. Журналісти повинні мати можливість повідомляти про те, що російська влада назвали історичним референдумом», – сказала координаторка програми CPJ в Європі й Центральній Азії Гульноза Саїд.

Петра Верзилова заарештували 21 червня, його звинуватили в хуліганстві й засудили до 15 днів адміністративного арешту. Проти Павла Лобкова відкрили справу за звинуваченням у «подвійному голосуванні» через те, що він проголосував особисто й в інтернеті в рамках журналістського розслідування.

25 червня працівник виборчої комісії нецензурно висловився щодо журналіста новинного сайту Zak5.ru. Репортера погрожували притягти до юридичної відповідальності, якщо він сфотографує виборчу дільницю або опитає виборців. 28 червня Ніну Попугаева, яка веде блог на новинному сайті 7X7, звинуватили в «публікації інформації, що виражає неповагу до Конституції».

30 червня поліцейський і спостерігач від партії «Єдина Росія» на виборчій дільниці в Санкт-Петербурзі напали на Давида Френкеля, йому викрутили та зламали руку. Адвокат кореспондента Ольга Карачева сказала, що подасть скаргу в поліцію. Натомість спостерігач заявив, що в пана Френкеля не було дозволу знімати на виборчій дільниці, оскільки він не був належним чином зареєстрований у виборчій комісії. Російський Слідчий Комітет сказав, що почав попереднє розслідування нападу.

Нагадаємо, російський «Первый канал» видав архівні кадри хороводів у Якутії за святкування поправок до Конституції. Сюжет опублікували на сайті каналу 3 липня, через добу його видалили.

Фото: Комітет захисту журналістів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1286
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду