У Росії знайшовся видавець «Медіазони» – його відпустили і знову затримали

У Росії знайшовся видавець «Медіазони» – його відпустили і знову затримали

22 Червня 2020
1446

У Росії знайшовся видавець «Медіазони» – його відпустили і знову затримали

1446
Петро Верзилов провів ніч у відділку МВС.
У Росії знайшовся видавець «Медіазони» – його відпустили і знову затримали
У Росії знайшовся видавець «Медіазони» – його відпустили і знову затримали

Російські правоохоронці 21 червня 2020 року затримали та допитали видавця російського інтернет-ЗМІ «Медіазона» Петра Верзилова, який нібито зник з орендованої квартири в Москві, у межах розслідування справи про протести опозиції 27 липня 2019 року. Про це пише «Медіазона». 

Його допитали за статтями  212 і 318 (масові заворушення і застосування насильства проти представника влади) Кримінального кодексу Росії. Видавець «Медіазони» сказав, що в цей час працював у дитячому таборі «Камчатка» в Естонії. За його словами, слідчі знають про це, а в матеріалах справи нібито є його фотографія з президентом Естонії Керсті Кальюлайд. Працівники Слідчого комітету сказали пану Верзилову, що вважають його «організатором масових заворушень, а не учасником».

Після допиту його відпустили. На виході з відділку, за даними «Медіазони», на нього напав невідомий. Петро Верзилов говорить, що напали зі спини.

Голова міжнародної правозахисної групи «Агора» Павло Чиков повідомив, що через цей інцидент Петра Верзилова затримали та склали на нього протокол про дрібне хуліганство (стаття 20.1 КоАП передбачає покарання до 15 діб арешту). Адвокат видавця «Медіазони» Леонід Соловйов розповів, що в матеріалах цієї справи є пояснення другого учасника події, який говорить, «що на нього напав Верзилов, збив з ніг, приставав».

Петра Верзилова залишили у відділку МВС на ніч, зранку 22 червня його відвезли в травмпункт, щоб зафіксувати ушкодження після нападу.  

Як писав ДМ, російське видання «Медіазона» 21 червня повідомило, що його видавець та учасник Pussy Riot Петро Верзилов перестав виходити на зв'язок та зник із арендованої квартири. До цього вранці він повідомив колегам, що двері його оселі хтось ламає. Російський «Інтерфакс» із посиланням на інформовані джерела повідомив, що Петра Верзилова доставили до Слідчого комітету, де він має дати свідчення у справі про заклики до екстремізму (стаття 280 КК). Справу начебто завели через «розміщення в соцмережах матеріалів екстремістської спрямованості». 

Нагадаємо, 27 липня 2019 року на численному мітингу на підтримку незалежних кандидатів у Мосміськдуму поліція затримала понад тисячу осіб. У ході цього поліцейські завдали ударів двом журналістам та заламали їм носи, один кореспондент отримав тілесні ушкодження в руки та голову, четвертий був побитий у поліцейському фургоні після арешту, а п'ятий отримав тілесні ушкодження від нападу поліції. Того ж дня на 30 діб заарештували засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, а напередодні запланованої акції протесту затримали Іллю Яшина. 

3 серпня 2019 року під час чергової акції поліція затримала щонайменше 14 журналістів. Усіх журналістів згодом звільнили без пред’явлення звинувачень.  Комітет захисту журналістів (CPJ) 22 серпня приєднався до заклику семи організацій до російської влади припинити утиски та переслідування журналістів, які висвітлюють протести опозиції в Москві. 

У зв'язку з цими подіями мерія Москви вирішила покращити відеонагляд за масовими акціями. Департамент інформаційних технологій Москви замовив за 260 мільйонів руб. ($3,9 млн) технічний супровід вуличних заходів в IT-інтегратора «Ситроникс».

6 вересня 2019 року Міністерство внутрішніх справ РФ і Генеральна прокуратура Росії повідомили, що не знайшли порушень в діях працівників поліції, які затримували журналістів на акціях протесту 27 липня і 3 серпня в Москві.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1446
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду