У Росії в журналістки «Радіо Свобода» вимагають розкрити джерела інформації

У Росії в журналістки «Радіо Свобода» вимагають розкрити джерела інформації

30 Квітня 2020
2584

У Росії в журналістки «Радіо Свобода» вимагають розкрити джерела інформації

2584
У журналістки російського бюро «Радіо Свобода» Тетяни Вольтської вимагають розкрити джерела інформації, на яких ґрунтується її матеріал «"Людей принудительно отключают". Реаниматолог об адских условиях работы» про роботу відділень реанімації в російських лікарнях під час пандемії коронавірусу COVID-19.
У Росії в журналістки «Радіо Свобода» вимагають розкрити джерела інформації
У Росії в журналістки «Радіо Свобода» вимагають розкрити джерела інформації

На сайті «Радіо Свобода» 11 квітня опублікували інтерв'ю Тетяни Вольтської з одним з петербурзьких реаніматологів, який говорив на умовах анонімності. Він розповів, що у великих лікарнях Санкт-Петербурга не вистачає реаніматологів та апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ), а лікарі часто фізично не встигають допомогти хворим.  

Згодом журналістка повідомила, що через цей матеріал проти неї готують кримінальне провадження за статтею про фейки (ст. 207.1). 28 квітня пані Вольтська розповіла, що до неї приходив слідчий та просив видати запис розмови з лікарем. «Найголовніше: добровільно видати запис з лікарем я відмовилася. Лише на вимогу суду. Що буде далі, в тому числі чи буде обшук, поки не знаю, як кажуть, може бути все», – додала вона.

Об'єднання російських незалежних ЗМІ «Синдикат-100» виступило проти тиску на журналістів в умовах пандемії COVID-19. Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір теж висловив стурбованість через дії російських правоохоронці. «Я закликаю владу припинити залякувати журналістку та поважати конфіденційність її джерел», – написав він у Twitter.

Нагадаємо, Олена Мілашіна опублікувала в «Новой газете» статтю під назвою «Смерть від коронавірусу – менше зло», у якій говориться, що багато медичних установ не були готові до прийому хворих, тому їх закрили. Також в статті стверджується, що в регіоні майже не проводять тестування на коронавірус, за винятком наближених до глави Чечні. Водночас, за даними журналістки, коронавірус не знизив число незаконних затримань, у тому числі масових.

15 квітня глава Чечні Рамзан Кадиров розкритикував російське видання «Новая газета» через статтю Олени Мілашиної про ситуацію з поширенням коронавірусу COVID-19 в республіці. Він закликав ФСБ і владу Росії «зупинити журналістів». 

Федеральна служба РФ з нагляду в сфері масових комунікацій і зв'язку (Роскомнагляд) змусила російське видання «Новая газета» видалити цю статтю.

Фото: Тетяна Вольтська / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2584
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду