Уряд планує посилити національну інформбезпеку та протидіяти інформаційній агресії

Уряд планує посилити національну інформбезпеку та протидіяти інформаційній агресії

15 Червня 2020
1170

Уряд планує посилити національну інформбезпеку та протидіяти інформаційній агресії

1170
Уряд хоче реагувати на інформаційні загрози протягом 3–4 годин з моменту їх виявлення.
Уряд планує посилити національну інформбезпеку та протидіяти інформаційній агресії
Уряд планує посилити національну інформбезпеку та протидіяти інформаційній агресії

Кабінет Міністрів 12 червня 2020 року ухвалив Постанову № 471 «Про затвердження Програми діяльності Кабінету Міністрів України» і подав її на розгляд Верховної Ради. Уряд доопрацював власну Програму діяльності і оприлюднив її на «Урядовому порталі». Нагадаємо, 4 червня 2020 року Верховна Рада відправила на доопрацювання Програму діяльності уряду.

Порівняно з першою версією новий документ розширили до 85 сторінок і структурували по кожному міністерству. Зокрема, Міністерству культури та інформаційної політики (МКІП) присвячено розділ 15, який містить кілька підрозділів із планами та очікуваними результатами й показниками (так звані КРІ).

Відповідно до підрозділу 15.5. «Інформаційна політика та безпека» уряд планує посилити національну інформаційну безпеку; створити взаємоузгоджену державну систему інформаційної безпеки; захищати свободу слова та український інформаційний простір, протидіяти інформаційній агресії, в тому числі на тимчасово окупованих територіях України.

Також КМУ й надалі підтримуватиме на порядку денному серед населення питання важливості приєднання України до Європейського Союзу та НАТО. Для цього проводитиме тематичні інформаційні кампанії та інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо переваг євро- та євроатлантичної інтеграції.

У програмі також розроблення дієвих механізмів протидії інформаційним загрозам шляхом використання відповідних інструментів реалізації державної інформаційної політики та розвитку національного інформаційного простору, поширення суспільно-важливої інформації та підтримки свободи слова в Україні; сприяння реалізації різноманітних інформаційних, історико-культурних та просвітницьких проектів, спрямованих на формування громадянської позиції та національної ідентичності жителів на територіях, постраждалих внаслідок військових дій в окремих районах Донецької та Луганської областей

Серед очікуваних результатів та показників:

– зростання позиції України в рейтингу Nation Brands Index мінімум за чотирма показниками на 3–4 пункти порівняно з минулим періодом;

– реагування на інформаційні загрози протягом 3–4 годин з моменту їх виявлення;

– зростання частки населення України, яке повністю або в цілому підтримує курс України у напрямі євроінтеграції та євроатлантичної інтеграції.

У підрозділі 15.3. «Мистецтво, креативні індустрії» серед іншого йдеться про плани формування цілісного україномовного культурно-інформаційного простору та розвиток кінематографу; стимулювання розвитку креативних індустрій, зокрема книговидавничої справи тощо.

Уряд очікує збільшення до 78 відсотків частки назв україномовних книг, виданих українськими суб’єктами книговидавничої справи на рік, у загальній кількості назв, виданих українськими суб’єктами книговидавничої справи на рік (додали завдання відповідно до цього індикатора). КМУ планує, що Україна буде представлена на провідних міжнародних кінофестивалях, кіноринках та залучена до міжнародних програм підтримки кінематографії.

Серед показників заплановане помітне збільшення кількості вироблених та таких, що вийшли у широкий прокат, національних фільмів, телевізійних фільмів/серіалів у 2023 році порівняно з 2020 роком; збільшення кількості українського аудіовізуального продукту, представленого на міжнародних фестивалях та /або кіноринках; збільшення обсягу касових зборів від показу українських фільмів, створених за державної підтримки у 2023 році порівняно з 2020 роком; збільшення кількості іноземних кіновиробничих компаній, яким відшкодовуються кваліфіковані витрати за зйомки фільмів в Україні щороку з 2021 року; збільшення кількості побудованих та/або реконструйованих будівель, споруд та інших об’єктів інфраструктури, які будуть задіяні у процесі виробництва фільмів та/або реконструйованих, технічно переоснащених кінотеатрів, розташованих у населених пунктах з населенням до 250 тис. жителів у 2023 році порівняно з 2020 роком

Загалом Програма передбачає подальшу євроінтеграцію, політику щодо окупованих територій.

Цей документ – це реакція уряду на низку проблем, які постали перед нашою країною, а також порядок денний діяльності на середньо- та довгостроковий період. Серед найбільших проблем у Програмі зазначені: військова інтервенція Російської Федерації, що триває вже понад 6 років, пандемія COVID-19, глобальна економічна криза.

Як писав «Детектор медіа», Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні, що відбулося 14 травня 2020 року, відправив на доопрацювання Програму діяльності Кабінету Міністрів України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1170
Читайте також
18.06.2020 11:25
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
1 706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду