Комітет гуманітарної та інформполітики відправив на доопрацювання Програму діяльності уряду

Комітет гуманітарної та інформполітики відправив на доопрацювання Програму діяльності уряду

14 Травня 2020
1541
14 Травня 2020
18:29

Комітет гуманітарної та інформполітики відправив на доопрацювання Програму діяльності уряду

1541
Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики розкритикували Програму діяльності Кабінету Міністрів з формування державної політики у напрямах культурної та інформаційної політик та політики туризму.
Комітет гуманітарної та інформполітики відправив на доопрацювання Програму діяльності уряду
Комітет гуманітарної та інформполітики відправив на доопрацювання Програму діяльності уряду

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні, що відбулося 14 травня 2020 року, відправив на доопрацювання Програму діяльності Кабінету Міністрів України. Про це написав голова Комітету Олександр Ткаченко на своїй сторінці у Facebook.

«Прийняли рішення відправити на доопрацювання Програму діяльності Кабміну з формування державної політики у напрямках культурної та інформаційної політик, та політики туризму. Маємо багато зауважень щодо змісту програми. У запропонованій редакції наш комітет її не підтримує. Зокрема, виникли уточнення щодо узгодженості програми зі стратегічним курсом розвитку держави визначеним Указами Президента, а також програмного курсу для прийняття регіональних державних програм розвитку. З боку комітету готуємо свої пропозиції і наполягатимемо на їхньому включенні в програму», – зазначив він.

За словами пана Ткаченка, уряд намагається ліквідувати державні агенції при Міністерстві культури та інформаційної політики, зокрема, агенції з питань мистецтва, мистецької освіти, охорони культурної спадщини та інші.

«Діяльність агентств вкрай важлива. Більшість шляху з їхнього формування уже пройдена, керівники визначені і робота має розпочатись з 1 червня. Зупинятися зараз – небезпечно. Такий крок несе загрозу реалізації державної політики у сфері культури. Маємо уже реальний приклад із Уповноваженою із захисту державної мови Тетяною Монаховою. Вона звільнилась оскільки оформлення функціонування секретаріату так і не відбулось. А відповідний проект постанови Кабміну вже кілька разів поспіль не виноситься на засідання чим порушуються визначені законом терміни», – зауважив він.

Олександр Ткаченко зазначив, що звертатиметься до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою завершити формування агентств по управлінню.

Ексміністр культури Володимир Бородянський теж не розуміє, чому новий уряд не продовжує реформу державного управління у сфері культури, яка розпочалася раніше. «Ми намагалися відділити створення політик від їх реалізацій. Очевидно, що таке розділення підвищує спроможність забезпечення формування і реалізацію державних політик. А головне, збільшується сталість. Зняти міністра можна за 5 хвилин, а змінити керівника агенції важче (бо там конкурс, контракт тощо). У нас головна проблема – несталість політик. Приходить новий міністр і починає все робити по-новому», – сказав Володимир Бородянський у коментарі «Детектору медіа».

Також Комітет вирішив підготувати звернення до Одеської обласної ради щодо намірів створення наглядових рад у закладах культури. На думку Олександра Ткаченка, таке рішення йде в розріз із українським законодавством. За його словами, положення законів «Про місцеве самоуправління», «Про культуру» та «Про музеї та музейну справу» не містять таких повноважень для обласних рад.

Нагадаємо, проект постанови №3330 був зареєстрований в парламенті 13 квітня 2020 року (внесений прем’єр-міністром Денисом Шмигалем).

Раніше Володимир Бородянський презентував нове бачення роботи міністерства культури, молоді та спорту і запевняв, що функції з реалізації державної політики повинні бути зосереджені не в міністерствах, а в інших центральних органах виконавчої влади (агентствах).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1541
Читайте також
18.06.2020 11:25
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
1 705
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду