detector.media
03.06.2020 11:32
Захист Мемедемінова подав заяву про умовно-дострокове звільнення
Захист Мемедемінова подав заяву про умовно-дострокове звільнення
Адвокати ще три місяці тому хотіли подати цю заяву, але не могли це зробити до розгляду апеляції на «вирок».

До Кіровського районного суду російського Ростова-на-Дону подали заяву про умовно-дострокове звільнення кримського блогера, громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова, якого засудили до 2,5 роки позбавлення волі в колонії-поселенні за «публічні заклики до тероризму». Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов, передає «Крим.Реалії».

«До суду надходить наша заява. Суд вимагатиме в адміністрації СІЗО №1, де утримують Нарімана, його особисту справу і характеристику. Далі до суду викликають Нарімана, представника адміністрації слідчого ізолятора і розглядають питання про можливість умовно-дострокового звільнення», – розповів він.

Адвокат висловив хвилювання, що адміністрація колонії буде упереджено ставитися до блогера через його активну позицію і «терористичну статтю». «Це може закінчитися зауваженнями, які потраплять в матеріали справи і зведуть нанівець можливість подачі заяви на умовно-дострокове», – пояснив він.

Як писав ДМ, військовий апеляційний суд Власіхи Московської області 14 травня залишив чинним вирок кримському блогеру, громадянському журналісту Наріману Мемедемінову за звинуваченням у нібито публічних закликах до терористичної діяльності.

Нагадаємо, що Нарімана Мемедемінова наприкінці березня 2018 року затримали російські силовики. Його звинуватили за ч. 2 ст. 205 КК Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, здійснені з використанням мережі Інтернет).

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів із 2013 по 2015 роки. У ньому розміщені кілька десятків відеороликів із коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські державні свята: День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей і інші.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського активіста. У квітні 2018-го медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Мемедемінова.

22 травня 2018 року слідство у справі блогера Мемедемінова відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Захист Мемедемінова збирає матеріали для ЄСПЛ.

2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд Ростова-на-Дону (РФ) засудив Мемедемінова до 2 років і 6 місяців позбавлення волі. 14 жовтня 2019 року захист блогера подав апеляцію на його вирок.

Адвокат Едем Семедляєв припустив, що Мемедемінов проведе приблизно рік у колонії-поселенні. За словами адвоката, перераховувати блогеру вже відбутий у СІЗО термін за принципом «день за два» не будуть, оскільки він засуджений за «терористичною» статтею.

Фото: Крим.Реалії

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY