Держдума РФ хоче позбавити акредитації журналістів NYT і FT через статті про коронавірус

Держдума РФ хоче позбавити акредитації журналістів NYT і FT через статті про коронавірус

15 Травня 2020
1410

Держдума РФ хоче позбавити акредитації журналістів NYT і FT через статті про коронавірус

1410
New York Times і Financial Times написали, що в Росії занижують показники смертності від коронавірусної інфекції.
Держдума РФ хоче позбавити акредитації журналістів NYT і FT через статті про коронавірус
Держдума РФ хоче позбавити акредитації журналістів NYT і FT через статті про коронавірус

Глава комісії Держдуми з розслідування фактів втручання в справи Росії Василь Піскарьов закликав Міністерство закордонних справ РФ вжити щодо американських видань New York Times і Financial Times заходи, аж до позбавлення акредитації. Про це повідомляє російське агентство «Інтерфакс».

У матеріалах американських видань йшлося, що смертність від коронавірусної інфекції в Москві і Санкт-Петербурзі може бути на 70% вище офіційної статистики. The New York Times з посиланням на дані уряду Москви писала, що в квітні поточного року в російській столиці зареєстрували на 1,7 тис. смертей більше, ніж середній п'ятирічний показник у цьому місяці. Автори статті зробили висновок, що офіційна статистика смертності від COVID-19 може бути занижена в кілька разів.

У Департаменті здоров’я Москви говорять, що «порівняння показників загальної смертності в місячній динаміці некоректно і не дозволяє судити про тенденції». У МЗС Росії назвали публікації FT і NYT «безпідставними спекуляціями» і «черговим сенсаційним антиросійським фейком».

Офіційна представниця Міністерства Марія Захарова сказала, що відомство направить листи в видання The Financial Times і The New York Times з вимогою спростувати опубліковану інформацію. За її словами, подальша доля цих видань в Росії залежить від того, чи будуть ними опубліковані спростування.

У The New York Times, своєю чергою, не сумніваються в достовірності матеріалу про статистику смертності від COVID-19 в Росії. «Ми впевнені в точності нашого матеріалу, заснованого на даних, опублікованих офіційним державним відомством й інтерв'ю з експертами державних інститутів. Жодні факти, наведені в нашій статті, не оскаржуються», – сказала віце-президентка з комунікацій The New York Times Даніель Роадс.

Нагадаємо, Олена Мілашіна опублікувала в «Новой газете» статтю під назвою «Смерть від коронавірусу – менше зло», у якій говориться, що багато медичних установ не були готові до прийому хворих, тому їх закрили. Також в статті стверджується, що в регіоні майже не проводять тестування на коронавірус, за винятком наближених до глави Чечні. Водночас, за даними журналістки, коронавірус не знизив число незаконних затримань, у тому числі масових.

15 квітня глава Чечні Рамзан Кадиров розкритикував російське видання «Новая газета» через статтю Олени Мілашиної про ситуацію з поширенням коронавірусу COVID-19 в республіці. Він закликав ФСБ і владу Росії «зупинити журналістів». 

Федеральна служба РФ з нагляду в сфері масових комунікацій і зв'язку (Роскомнагляд) змусила російське видання «Новая газета» видалити цю статтю.

Фото: New York Times

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1410
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ПРАВДА
1438 дн. тому
https://www.youtube.com/watch?v=n6rgozEWL1U
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду