detector.media
15.05.2020 15:50
Держдума РФ хоче позбавити акредитації журналістів NYT і FT через статті про коронавірус
Держдума РФ хоче позбавити акредитації журналістів NYT і FT через статті про коронавірус
New York Times і Financial Times написали, що в Росії занижують показники смертності від коронавірусної інфекції.

Глава комісії Держдуми з розслідування фактів втручання в справи Росії Василь Піскарьов закликав Міністерство закордонних справ РФ вжити щодо американських видань New York Times і Financial Times заходи, аж до позбавлення акредитації. Про це повідомляє російське агентство «Інтерфакс».

У матеріалах американських видань йшлося, що смертність від коронавірусної інфекції в Москві і Санкт-Петербурзі може бути на 70% вище офіційної статистики. The New York Times з посиланням на дані уряду Москви писала, що в квітні поточного року в російській столиці зареєстрували на 1,7 тис. смертей більше, ніж середній п'ятирічний показник у цьому місяці. Автори статті зробили висновок, що офіційна статистика смертності від COVID-19 може бути занижена в кілька разів.

У Департаменті здоров’я Москви говорять, що «порівняння показників загальної смертності в місячній динаміці некоректно і не дозволяє судити про тенденції». У МЗС Росії назвали публікації FT і NYT «безпідставними спекуляціями» і «черговим сенсаційним антиросійським фейком».

Офіційна представниця Міністерства Марія Захарова сказала, що відомство направить листи в видання The Financial Times і The New York Times з вимогою спростувати опубліковану інформацію. За її словами, подальша доля цих видань в Росії залежить від того, чи будуть ними опубліковані спростування.

У The New York Times, своєю чергою, не сумніваються в достовірності матеріалу про статистику смертності від COVID-19 в Росії. «Ми впевнені в точності нашого матеріалу, заснованого на даних, опублікованих офіційним державним відомством й інтерв'ю з експертами державних інститутів. Жодні факти, наведені в нашій статті, не оскаржуються», – сказала віце-президентка з комунікацій The New York Times Даніель Роадс.

Нагадаємо, Олена Мілашіна опублікувала в «Новой газете» статтю під назвою «Смерть від коронавірусу – менше зло», у якій говориться, що багато медичних установ не були готові до прийому хворих, тому їх закрили. Також в статті стверджується, що в регіоні майже не проводять тестування на коронавірус, за винятком наближених до глави Чечні. Водночас, за даними журналістки, коронавірус не знизив число незаконних затримань, у тому числі масових.

15 квітня глава Чечні Рамзан Кадиров розкритикував російське видання «Новая газета» через статтю Олени Мілашиної про ситуацію з поширенням коронавірусу COVID-19 в республіці. Він закликав ФСБ і владу Росії «зупинити журналістів». 

Федеральна служба РФ з нагляду в сфері масових комунікацій і зв'язку (Роскомнагляд) змусила російське видання «Новая газета» видалити цю статтю.

Фото: New York Times

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY