КЖЕ висловила громадський осуд «Радіо Трек» через расистську колонку

КЖЕ висловила громадський осуд «Радіо Трек» через расистську колонку

14 Травня 2020
2577

КЖЕ висловила громадський осуд «Радіо Трек» через расистську колонку

2577
У Комісії вказали, що в цьому матеріалі автор використовує мову ворожнечі, ксенофобні твердження й недостовірну інформацію.
КЖЕ висловила громадський осуд «Радіо Трек» через расистську колонку
КЖЕ висловила громадський осуд «Радіо Трек» через расистську колонку

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила рівненському «Радіо Трек» громадський осуд через расистську колонку від 9 травня про вбивство студента з Демократичної Республіки Конго в Тернополі. Про це КЖЕ повідомила 14 травня.

КЖЕ вказала, що в колонці порушені стаття 15 (ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання) і стаття 6 (повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста) Кодексу журналістської етики. «Цей матеріал розпалює ворожнечу стосовно темношкірих людей і може провокувати аудиторію на вчинення злочинів на ґрунті ненависті, спалахи агресії та насильства», – йдеться в рішенні.

Окрім мови ворожнечі, ксенофобних тверджень й недостовірної інформації, у колонці «Неповнолітня в Тернополі зарізала студента-негра з Африки, який її ґвалтував? (5 ФОТО)» автор, який підписався псевдонімом «Костя Культреґер», «висловлює нічим не підтверджене припущення щодо зґвалтування, яке могло мати місце». Його матеріал також насичений посиланнями на інші новини, заголовки яких містять прояви мови ворожнечі.

У кінці колонки редакція «Радіо Трек» зазначає, що думки, оцінки та спостереження є авторськими. У Комісії журналістської етики нагадали, що ЗМІ несуть відповідальність за мову ворожнечі й не повинні її публікувати в будь-якому вигляді.

«Радіо Трек», своєю чергою, звинуватило КЖЕ в «спробах затикати людям рота». «"Радіо Трек" свято дотримується принципів свободи слова. Тут кожен завжди міг, може і зможе говорити те, що вважає за потрібне – в межах українського законодавства. Будь-які спроби затикати людям рота в стилі "1984", що їх ви намагаєтеся нам накидати, ніяк не похитнуть нашої відданості: здоровому глузду, науковим законам природи, українському слововжитку, демократії, правам людини та свободі слова», – йдеться у відповіді редакції на запит Комісії.

КЖЕ повідомила, що свобода слова не передбачає поширення ненависті і розпалювання ворожнечі щодо різних етнічних груп. Національні та міжнародні стандарти допускають можливість обмеження свободи слова, зокрема – щоб не допустити розповсюдження мови ворожнечі.

Співвласником і директором «Радіо Трек» є Микола Кульчинський, інший співвласник і комерційний директор – Олег Нечидюк. «Радіо Трек» – окрім самого радіо – також найвідвідуваніший сайт у Рівному. З

Микола Кульчинський у 2015 році виступив в програмі «На самом деле», яка виходила в ОРДО та яка просувала цінності «Новоросії». 

На матеріал інтернет-видання «Радіо Трек» уже подавали скаргу до Спільного механізму громадських організацій «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» для розгляду скарг на ЗМІ «Медіачек». У матеріалі під назвою «Про компроміси та “Основу” нової України говорили у Рівному (ФОТО)», який вийшов у березні 2019 року, були порушені вимоги пп. 7 і 17 Кодексу етики українського журналіста,  вимоги ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» (в інтересах кандидата Сергія Тарути) та чч. 1 і 5 ст. 9 Закон України «Про рекламу» (в інтересах політичної партії «Основа»).

Крім того, на сайті рівненської радіостанції «Радіо Трек» 7 березня 2020 року опублікували матеріал під назвою «Соня Кошкіна та ВРУ, можливо, вже заражені коронавірусом (6 ФОТО)», автором зазначений «Костя Культреґер» (вочевидь це псевдонім). 7 травня ініціатива «МедіаЧек» констатувала, що редакція «Радіо Трек» порушила професійні журналістські стандарти достовірності й повноти подання інформації та неприпустимості вживання образливих висловів (п.п. 6 і 15 Кодексу етики українського журналіста).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2577
Читайте також
07.11.2011 15:11
Микола Кульчинський
для MediaSapiens
2 292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду