Медіачек: висновок щодо матеріалу «Соня Кошкіна та ВРУ, можливо, вже заражені коронавірусом»

Медіачек: висновок щодо матеріалу «Соня Кошкіна та ВРУ, можливо, вже заражені коронавірусом»

10 Травня 2020
4360

Медіачек: висновок щодо матеріалу «Соня Кошкіна та ВРУ, можливо, вже заражені коронавірусом»

4360
Медіачек: висновок щодо матеріалу «Соня Кошкіна та ВРУ, можливо, вже заражені коронавірусом»
Медіачек: висновок щодо матеріалу «Соня Кошкіна та ВРУ, можливо, вже заражені коронавірусом»

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Висновок № 52

щодо матеріалу з сайту «Радіо Трек» під назвою «Соня Кошкіна та ВРУ, можливо, вже заражені коронавірусом (6 ФОТО)»

І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 10 березня 2020 року до Ініціативи «МедіаЧек» звернулася громадянка зі скаргою на цей матеріал, мотивуючи її непідтвердженістю наведених у ньому даних та вживанням образливих висловів.

2. Матеріал оприлюднено на сайті рівненської радіостанції «Радіо Трек» 7 березня 2020 року, автором зазначений «Костя Культреґер» (вочевидь це псевдонім).

3. Матеріал повідомляє про можливе зараження COVID-19 народних депутатів та інших людей, які з ними контактували.

ІІ. Cтандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

«Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини. При цьому не виключається його право на журналістське розслідування, пов'язане з тими або іншими подіями і фактами, якщо суспільна значущість інформації, яка збирається і поширюється журналістом є вищою, ніж приватні інтереси особи.» (п. 3);

«Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.» (п. 6);

«…Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики..» (п. 15).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Тема коронавірусної хвороби стала зараз головною чи не для більшості медіа, проте її висвітленням не можна зловживати.

2. Ініціатива не може визначити жанр цього матеріалу. За формальними ознаками текст, витриманий у саркастичному тоні, є суб’єктивним і близьким до блогового допису чи колонки. Автор дає оцінки людям та їхнім діям, не аргументуючи свої слова, та робить безпідставні припущення. Однак формат публікації не містить жодних указівок на те, що цей матеріал — блоговий допис або колонка, зокрема рубрик, передмов або постскриптумів, які б маркували текст як особисту думку. Тож читачі можуть сприйняти цей матеріал як інформаційний, а твердження, наведені в ньому — як факти.

3. Недостовірність (джерела інформації). Матеріал містить гіперпосилання та скрін-копії дописів у соцмережах. Але не всі гіперпосилання є якісними: посилання на дописи Соні Кошкіної в соціальних мережах ведуть до її сторінок, а не до конкретних дописів на них, тобто читачам доведеться вираховувати, про який конкретний допис ідеться в цьому матеріалі (якщо він не був видалений чи змінений). Сторінка Соні Кошкіної в мережі Фейсбук є верифікованою (як і в Андрія Богдана). Втім джерелом значної частини інформації для матеріалу, ймовірно, є нардеп Олег Волошин. При цьому ніщо в розглядуваному матеріалі не вказує на те, що журналісти зверталися безпосередньо до нього по коментарі. Використання інших джерел практично не помітне в матеріалі, за винятком допису Андрія Богдана.

На початку матеріалу зазначено: «Як відомо, Німеччина та Британія вже офіційно повідомили своїх громадян, що 70-80% населення цих країн перехворіє на коронавірус.

Щоправда, одночасно зазначається: для більшості (80%) це захворювання пройде непомітно у вигляді застуди чи легкого грипу».

Справді, на початку березня були повідомлення про прогнози масового зараження. Але цей матеріал не посилається на них, позбавляючи читачів контексту повідомлення, як і, принаймні, посилання на того, хто й коли розповсюджував у Європі таку інформацію офіційними каналами. Крім того, з плином часу прогнози щодо зараження могли змінитися, що треба враховувати при пошуку подібного роду офіційних повідомлень.

Також є питання до точності подання інформації, адже перебіг захворювання грипом, навіть у легкій формі, важко назвати непомітним. Посилання на першоджерело інформації могло б допомогти читачам прояснити суть написаного, але таке посилання в матеріалі відсутнє.

З матеріалу не зрозуміло, на якій підставі журналіст робить висновок про можливий контакт Соні Кошкіної з нардепом Олегом Волошиним, як і загалом про потенційний ризик її зараження. Жодних свідчень, що журналістка була на засіданні Верховної Ради за участі Волошина, немає. Зрештою сам Волошин заперечив, що інфікований.

Отже, порушений професійний журналістський стандарт посилання на джерела інформації.

4. Неповнота. Невказування або недостатнє вказування джерел інформації автоматично є порушенням і професійного журналістського стандарту повноти подання інформації.

5. Образливі вислови. Хоча матеріал побудовано значною мірою на дописах Соні Кошкіної в соцмережах, журналісти приділили значну увагу, власне, її особі поряд із темою можливого зараження коронавірусом у парламенті. Про неї пишуть: «Однак Соні Кошкіній, як виглядає, геть не до жартів, хоча вона дівчина ще достатньо молода і дебела.

У соцмережах Кошкіна панічним голосом повідомляє досить цікаві речі» .

Підписи практично до всіх фото в матеріалі, на яких Соня Кошкіна зображена поряд зі ще кимсь, акцентують увагу на її зрості. Виглядає так, ніби автор матеріалу прагне дошкулити Соні Кошкіній, акцентуючи увагу на її зовнішності, й при цьому використавши оприлюднену нею ж у соцмережах інформацію для створення власного журналістського матеріалу. Така увага до Соні Кошкіної не служить інтересам читачів. Ініціатива не оцінює коректність висловлювань на адресу журналістки та наявність у них мови ворожнечі, сексизму, дискримінації тощо, оскільки це не є предметом скарги.

Ініціатива «МедіаЧек» констатує, що редакція «Радіо Трек» у матеріалі «Соня Кошкіна та ВРУ можливо вже заражені коронавірусом (6 ФОТО)»  на своєму сайті порушила професійні журналістські стандарти достовірності й повноти подання інформації та неприпустимості вживання образливих висловів (п.п. 6 і 15 Кодексу етики українського журналіста).

7 травня 2020 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4360
Читайте також
29.05.2020 18:25
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 997
15.05.2020 20:00
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 652
05.05.2020 10:28
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
2 125
29.04.2020 14:33
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 778
20.04.2020 12:06
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
2 837
15.04.2020 11:01
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
3 253
30.03.2020 10:47
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду