Медіачек: висновок щодо матеріалу інтернет-видання «Радіо Трек»

Медіачек: висновок щодо матеріалу інтернет-видання «Радіо Трек»

26 Липня 2019
2006

Медіачек: висновок щодо матеріалу інтернет-видання «Радіо Трек»

2006
Медіачек: висновок щодо матеріалу інтернет-видання «Радіо Трек»
Медіачек: висновок щодо матеріалу інтернет-видання «Радіо Трек»

У рамках Спільного механізму громадських організацій «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» для розгляду скарг на ЗМІ «Медіачек» було подано скаргу на матеріал інтернет-видання «Радіо Трек» під назвою «Про компроміси та “Основу” нової України говорили у Рівному (ФОТО)». «Детектор медіа» публікує повний текст висновку.

Нагадаємо, «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Висновок № 14 щодо матеріалу новинного вебсайту «Радіо Трек» під назвою «Про компроміси та “Основу” нової України говорили у Рівному (ФОТО)»

І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 4 липня 2019 року до ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянки щодо матеріалу з новинного вебсайту «Радіо Трек» під назвою «Про компроміси та “Основу” нової України говорили у Рівному (ФОТО)», датованого 5 березня ц. р. Скарга мотивована джинсовістю матеріалу.

2. Посилання на оскаржений матеріал в інтернеті тут.

3. Автора матеріалу не вказано.

4. Зміст матеріалу. Матеріал розповідає про візит до Рівного Андрія Ніколаєнка, довіреної особи кандидата у президенти Сергія Тарути. Матеріал проілюстровано 23 фотограіями із передвиборних заходів, у т. ч. зустрічей із трудовими колективами. Зазначається, що «голова політичної партії “Основа” Андрій Ніколаєнко… у Рівному зустрівся з керівниками осередків партій на Заході України», «розповів про ключові принципи програми партії та визначив головні положення стратегії економічного розвитку України — Доктрину збалансованого розвитку “Україна — 2030”». Далі повідомляється, що «(y) ній чітко визначені пріоритети в економіці, внутрішній та зовнішній політиці України. Завдяки цим ініціативам Україна зможе стати країною з достойним рівнем життя, де працюватиме економіка, а люди не тікатимуть за кордон на заробітки». Згадується про мирний план партії «Основа» зі сценарієм закінчення війни; про набір конкретних механізмів, щоб економіка країни запрацювала; про те, куди дивитися в зовнішній політиці; про потребу «гуртувати українців навколо ідеї економічного прагматизму та спільної національної ідеї». А також про плани партії дійти до кожного села, ОТГ та про відсутність  негативного сприйняття Сергія Тарути на Рівненщині.

ІІ. Стандарти журналістської етики та законодавства, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста:

  • «інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від реклами відповідною рубрикацією» (п. 7);
  • «незаконне отримання журналістом матеріальної винагороди чи будь-яких пільг за виконаний чи невиконаний журналістський матеріал є несумісним із званням журналіста. Журналіст не повинен використовувати службове становище в особистих цілях, з метою наживи, самореклами, у кар'єристських цілях та керуючись прагненням догодити певним силам чи особам...» (п. 17).

Законодавство

2.1. Закон України «Про рекламу» (270/96-ВР):

  • «реклама — інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару» (абзац 11 ст. 1);
  • «прихована реклама — інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій» (абзац 10 ст. 1);
  • «реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу» (ч. 1 ст. 9);
  • «інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою “Реклама” чи “На правах реклами”» (ч. 3 ст. 9);
  • «прихована реклама забороняється» (ч. 5 ст. 9).

Закон України «Про вибори Президента України» (474-XIV):

  • «передвиборна агітація — це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.» (абзац 1 ч. 1 ст. 58);
  • «… політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така» (ч. 10 ст. 64).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

Інформація про візит одного з лідерів політичної сили в обласний центр є питанням суспільного інтересу, але далеко не завжди, зважаючи на існування в Україні кількох сотень партій, більшість із яких маргінальні. Тому при вирішенні питання доцільності висвітлення в певному ЗМІ такого візиту необхідно брати до уваги такі фактори: впливовість політичної сили / політика, тобто ймовірність їх приходу до влади та втілення декларованих цілей; озвучення під час візиту пропозицій щодо конкретного регіону або нових тез від цієї політичної сили (інакше новизна в матеріалі буде відсутня); належність аудиторії ЗМІ до ідеологічної ніші відповідної політичної сили / політика (втім, в Україні цей аспект практично не розвинений через нечіткість ідеологій вітчизняних політсил та слабку ідеологічну компетентність виборців).

Упродовж президентської виборчої кампанії 2019 року рейтинг кандидата Сергія Тарути, за даними соціологічних опитувань, не перевищував 1,5 %. У розглядуваному матеріалі не йдеться про жодні пропозиції партії «Основа» конкретно для Рівненщини, не зазначено, що в тезах політсили саме під час даного візиту з'явилося щось нове. Таким чином, можемо констатувати низький ступінь суспільного інтересу щодо цього візиту Андрія Ніколаєнка. Обґрунтованим виглядало би його висвітлення в короткій замітці на кілька абзаців або у збірному матеріалі, присвяченому відвідинам різними політиками Рівненщини, наприклад упродовж тижня.

Натомість у розглядуваному матеріалі візит Андрія Ніколаєнка висвітлено детально, розміщено аж 23 фото з відповідних заходів, інформація про партію «Основа» подається виключно в позитивному або нейтральному контексті.

Безумовно, розглядуваний матеріал привертає увагу до партії «Основа» та, зокрема, до Сергія Тарути. Зважаючи на те, що в матеріалі інформацію про цей візит подано розлого, попри низький суспільний інтерес до такої інформації в таких обсягах, є всі підстави вважати, що метою розміщення матеріалу було не інформування аудиторії відповідного ЗМІ, не служіння  інтересам останньої, а привернення її уваги / підтримання її інтересу до партії «Основа» та спонукання читачів сайту голосувати на президентських виборах за Сергія Таруту. Тобто матеріал виконано в такому форматі, що слугує інтересам передусім відповідного кандидата у президенти та його політичної сили. При цьому, зважаючи на відсутність парламентського виборчого процесу на момент публікації матеріалу (березень ц. р.), в аспекті подання в ньому інформації щодо політичної партії питання регулюється загальними нормами законодавства, тобто ЗУ «Про рекламу».

Розглядуваний матеріал не позначений як реклама, політична реклама або агітація. Тобто він являє собою приховану рекламу партії «Основа» та приховану агітацію на користь кандидата у президенти Сергія Тарути.

Як ми вже зазначали в попередніх висновках, отримання матеріальної винагороди за публікацію рекламного / агітаційного матеріалу не є ознакою ані реклами, ані агітації, тому цей аспект питання не розглядається.

З урахуванням вищенаведеного констатуємо, що редакція вебсайту «Радіо Трек» у матеріалі «Про компроміси та “Основу” нової України говорили у Рівному (ФОТО)» від 5 березня 2019 року порушила вимоги пп. 7 і 17 Кодексу етики українського журналіста,  вимоги ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» (в інтересах кандидата Сергія Тарути) та чч. 1 і 5 ст. 9 Закон України «Про рекламу» (в інтересах політичної партії «Основа»).

Фото: radiotrek.rv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2006
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду