Мінкульт оприлюднить текст законопроєкту про дезінформацію 17 січня

Мінкульт оприлюднить текст законопроєкту про дезінформацію 17 січня

16 Січня 2020
2114

Мінкульт оприлюднить текст законопроєкту про дезінформацію 17 січня

2114
Перший заступник міністра культури, молоді і спорту Анатолій Максимчук повідомив, що 17 січня на сайті МКМС оприлюднять текст законопроєкту про дезінформацію.
Мінкульт оприлюднить текст законопроєкту про дезінформацію 17 січня
Мінкульт оприлюднить текст законопроєкту про дезінформацію 17 січня

Про це він сказав 16 січня на Раді з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті України.

Анатолій Максимчук уточнив, що після оприлюднення законопроєкту протягом місяця триватиме обговорення. Після цього, проєкт направлять до Кабінету Міністрів України та зареєструють в парламенті.

Він також уточнив, що законопроєктом передбачена кримінальна відповідальність за систематичну дезінформацію, проте це буде не ув’язнення, «можуть бути штрафи, заборона займати певні посади».

Нагадаємо, 9 листопада 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив уряду розробити положення щодо «вимог та стандартів новин». Цей законопроєкт має бути винесений на розгляд парламенту до кінця року. У медіаспільності указ президента викликав обурення через те, що влада нібито планує нав'язувати стандарти новин.

Натомість міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський пояснив, що влада не планує регулювати стандарти новин і назвав це термінологічним непорозумінням. За його словами, влада має намір ввести поняття «небезпечна інформація», «дезінформація», «недостовірна інформація», оскільки це є «дуже важливим в умовах інформаційної війни з РФ та можливим фінансуванням деяких ЗМІ країною агресором». Голова Комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав «вимоги та стандарти новин», про які йшлося в указі президента, «технічною помилкою».

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський виступає за впровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за поширення дезінформації.

15 листопада пан Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію. Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством. За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією».

Детальніше про ініцативи міністерства читайте тут

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2114
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду