Кабмін вніс до Ради законопроєт про саморегулювання

Кабмін вніс до Ради законопроєт про саморегулювання

18 Грудня 2019
2036

Кабмін вніс до Ради законопроєт про саморегулювання

2036
Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про саморегулювання господарської та професійної діяльності».
Кабмін вніс до Ради законопроєт про саморегулювання
Кабмін вніс до Ради законопроєт про саморегулювання

17 грудня проєкт зареєстровано під № 2613. Текст законопроєкту та супровідних документів на сайті Ради поки відсутній, але про його зміст розповів директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко на експертному обговоренні «Саморегуляція в медіа».

«Буквально сьогодні заступник міністра економіки Дмитро Романович анонсував новий законопроєкт, який підготувало міністерство, – у сфері саморегуляції в цілому. Його вже офіційно зареєстрували вчора. Нам вдалося дістати текст законопроєкту», – пояснив пан Шевченко.

За його словами, законопроєкт не поширюється лише на відносини, які стосуються нацбезпеки й оборони, суддівське самоврядування, прокурорське самоврядування, забезпечення правопорядку, адвокатське самоврядування і нотаріат. Це єдині винятки, тобто законопроєкт поширюється на всі інші сфери, у тому числі медійну.

Законопроєкт передбачає, що самоврядні організації – це громадські організації з особливим статусом, який можна отримати, якщо організація відповідає певним критеріям, згаданим у законі.

Серед критеріїв – наявність розроблених і затверджених правил саморегулівної організації. Цими правилами мають бути передбачені такі порядки:

  • контролю за дотриманням статуту та правил саморегулівної організації та відповідальності за їх порушення;
  • апеляції на рішення органів управління саморегулівної організації;
  • розгляду скарг та відшкодування збитків споживачам.

«Потенційно, якщо закон буде ухвалено, держава буде визначати рамку, хто такі саморегуляторні організації, і медійна сфера буде підпадати під цю рамку теж», – наголосив Тарас Шевченко.

Нагадаємо, Міністерство культури, молоді та спорту виступає за те, щоб в Україні була створена єдина організація журналістського саморегулювання, яка підтверджуватиме статус журналіста.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2036
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду