Суд 13 грудня обере запобіжні заходи трьом підозрюваним у справі про вбивство Шеремета

Суд 13 грудня обере запобіжні заходи трьом підозрюваним у справі про вбивство Шеремета

13 Грудня 2019
1631

Суд 13 грудня обере запобіжні заходи трьом підозрюваним у справі про вбивство Шеремета

1631
Печерський суд Києва обере запобіжні заходи Андрію Антоненку, Яні Дугарь та Юлії Кузьменко, підозрюваним у кримінальному провадженні про вбивство журналіста Павла Шеремета.
Суд 13 грудня обере запобіжні заходи трьом підозрюваним у справі про вбивство Шеремета
Суд 13 грудня обере запобіжні заходи трьом підозрюваним у справі про вбивство Шеремета

За даними «Укрінформу», об 11:00 почалося засідання щодо обрання запобіжного заходу Андрію Антоненку. Водночас командування Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у Facebook зробило заяву щодо Андрія Антоненка, який проходить військову службу за контрактом в лавах ССО з липня 2017 року, а в Командуванні ССО – з червня 2019 року. Командування оголосило, що готове сприяти проведенню об’єктивного розслідування та надавати слідству необхідну інформацію з метою встановлення істини.

Народна депутатка від «Європейської солідарності» Яна Зінкевич повідомила на своїй сторінці в Facebook, що о 13:00 має розпочатися засідання про обрання запобіжного заходу Яні Дугарь. Вона також опублікувала довідку, яка «підтверджує перебування Яни в АТО на момент вбивства Шеремета».

Адвокат Владислав Добош на своїй сторінці в Facebook написав, що засідання щодо Юлії Кузьменко було призначене на 9:45, проте він не отримав матеріали клопотання. Він додав, що засідання розпочнеться після тригодинної перерви – близько 13:00. 

Крім того, адвокатське об`єднання «Міллер» оголосило, що не захищатиме підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета, друга засновника та адвоката компанії Масі Найєма. Адвокатське об`єднання пояснило, що цей факт унеможливлює захист інтересів будь-кого з підозрюваних у цій справі адвокатами об`єднання через правовий та етичний конфлікт інтересів.

«Адвокати "Міллер" не входили у справу на стороні захисту підозрюваних, а лише забезпечили дотримання закону під час проведення слідчих дій у Андрія Антоненка, який скористався своїм правом та звернувся до компанії за правовою допомогою під час обшуку та вручення йому підозри. На цьому участь адвокатів "Міллер" у справі вбивства Павла Шеремета вичерпано і є неможливою у подальшому», – йдеться в заяві, оприлюдненій 12 грудня на Facebook-сторінці.

Нагадаємо, 7 листопада 2019 року «Українська правда» написала, що поліція затримала двох колишніх добровольців Владислава та Інну Грищенків за підозрою в підготовці вибуху в Івано-Франківській області, проте їх можуть пов’язати зі справою про вбивство журналіста Павла Шеремета. Подружжя підозрюють у замаху на вбивство та незаконному поводженні зі зброєю. За версією слідства, їм та ще одному добровольцю Івану Вакуленку замовили вбивство жителя Івано-Франківської області. Вони нібито зробили вибухівку та 13 липня 2018 року прикріпили її до авто в місті Косові. Однак вибух не відбувся, а постраждалий Михайло Чекурак сам помітив вибуховий пристрій. За даними «Української правди», слідство може пов’язати подружжя зі справою журналіста Павла Шеремета. Зокрема, розслідування у справі подружжя веде той самий слідчий, який займається розслідуванням вбивства журналіста. 6 листопада Печерський суд взяв під варту на 60 діб Інну Грищенко.

12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголошувала підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Перший заступник голови Нацполіції, генерал поліції Євген Коваль під час брифінгу в Міністерстві внутрішніх справ назвав імена п'ятьох підозрюваних у справі: Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко, Інна та Владислав Грищенки. Основною версією слідства він назвав «дестабілізацію соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи». За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. Роль у вбивстві Шеремета подружжя ветеранів АТО, волонтерів Владислава (на прізвисько Буча) та Інни (на прізвисько Пума) Грищенків на брифінгу чітко не було пояснено (на сайті МВС зазначено, що, за результатами молекулярних експертиз, на вибухівці лишилися сліди ДНК Грищенків).

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 серпня 2018 року Нацполіція заявила, що розголошення додаткових відомостей про розслідування у справі вбивства Павла Шеремета може негативно вплинути на його результати. Того ж місяця Юрій Луценко заявляв, що слідство має інформацію, яка, ймовірно, виведе на виконавців та замовників убивства. У травні 2019-го генпрокурор повідомляв про «серйозний прогрес» у справі Шеремета, проте деталей не розповів.

23 липня 2019 року голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про вбивство Павла Шеремета було допитано 3,5 тис. осіб та виконано 26 експертиз. Того ж дня він представив Президенту України Володимиру Зеленському і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову секретну інформацією про результати розслідування щодо вбивства журналіста. Після цього Президент України Володимир Зеленським повідомив, що винних у вбивстві буде знайдено.

Фото: Яна Зінкевич / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду