Заява УП щодо справи Шеремета: Версія слідства викликає багато питань

Заява УП щодо справи Шеремета: Версія слідства викликає багато питань

12 Грудня 2019
3428

Заява УП щодо справи Шеремета: Версія слідства викликає багато питань

3428
12 грудня слідство назвало імена п'ятьох підозрюваних у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.
Заява УП щодо справи Шеремета: Версія слідства викликає багато питань
Заява УП щодо справи Шеремета: Версія слідства викликає багато питань

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва розмістила у Facebook заяву видання щодо брифінгу правоохоронців по справі Шеремета.

«Ми із великою надією дивилися сьогоднішній брифінг щодо розслідування справи нашого колеги, журналіста "Української правди" Павла Шеремета. Ми позитивно сприймаємо той факт, що слідство триває, та про цю справу не забули. Зізнаємося чесно, озвучена версія слідства нас шокувала. Зараз ми ставимося до викладеної інформації обережно.

У нас виникло декілька запитань, відповідей на які ми не почули під час брифінгу:

1. Хто може бути замовником цього вбивства? Версія про те, що такий злочин могла самостійно організувати група волонтерів задля дестабілізації ситуації, викликає багато питань.

2. Незрозумілими для нас залишаються мотиви замовників та виконавців. Мети, що була озвучена під час брифінгу – дестабілізації політичної ситуації в Україні – не було досягнуто.

3. Хто був зацікавлений у дестабілізації ситуації в країні на той час? Навіщо волонтерам, що підтримували армію у складні часи, потрібна дестабілізація ситуації всередині країни? Чи слідство припускає, що група волонтерів могла діяти в інтересах Росії?» - йдеться в заяві.

Зазначається, що редакція «Української правди» проаналізує факти, які були озвучені слідчою групою.

«Ми не хочемо, щоби у цій справі мали місце будь-які маніпуляції. Тому звертаємося до всіх: якщо вам відомі додаткові факти про людей, прізвища яких були сьогодні озвучені у якості підозрюваних, просимо надати їх нашій редакції», - зазначили у виданні.

Нагадаємо, слідство припускає, що вибухівку до авто Шеремета закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Основною версію слідчі вважають намагання дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні шляхом убивства відомої особи.

Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Злочин кваліфіковано прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 серпня 2018 року Нацполіція заявила, що розголошення додаткових відомостей про розслідування у справі вбивства Шеремета може негативно вплинути на його результати. Того ж місяця Юрій Луценко заявляв, що слідство має інформацію, яка, ймовірно, виведе на виконавців та замовників убивства. У травні 2019-го генпрокурор повідомляв про «серйозний прогрес» у справі Шеремета, проте деталей не розповів.

23 липня 2019 року голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про вбивство Павла Шеремета було допитано 3,5 тис. осіб та виконано 26 експертиз. Того ж дня він представив Президенту України Володимиру Зеленському і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову секретну інформацією про результати розслідування щодо вбивства журналіста. Після цього Президент України Володимир Зеленським повідомив, що винних у вбивстві буде знайдено.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголошує підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Водночас низка активістів повідомила, що правоохоронці прийшли з обшуками до військового ООС Андрія Антоненка (Ріффмастер) у рамках кримінального провадження про вбивство Шеремета. Крім того, адвокат Влад Добош повідомив, що правоохоронці затримали волонтерку Юлію Кузьменко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3428
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду