9 грудня – відзначать переможців антипремії «Це яйце»

3 Грудня 2019
1291
3 Грудня 2019
10:52

9 грудня – відзначать переможців антипремії «Це яйце»

1291
В Українському кризовому медіацентрі 9 грудня о 13:00 під час дискусії відзначать переможців антипремії «Це яйце», нею «нагородять» публічних осіб, які вдавалися до сексистських висловлювань, а також – дикримінаційні матеріали в українських медіа за 2019 рік.
9 грудня – відзначать переможців антипремії «Це яйце»

Про це повідомляється на сайті Центру прав людини Zmina.

Антипремію започаткували ГО «Жінки в медіа», Інститут масової інформації, Центр прав людини Zmina,  ГО «Детектор медіа», Кампанія проти сексизму в медіа та політиці «Повага», Українська Гельсінська спілка з прав людини. 

Номінація покликана привернути увагу до проблеми стереотипного зображення жінок в українських ЗМІ та дискримінації за ознакою статі чи гендера, до якої вдаються українські публічні особи.

Учасники заходу:

  • Тамара Марценюк, кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, ґендерна експертка Української гельсінської спілки з прав людини;
  • Андрій Куликов, голова Комісії з журналістської етики, співзасновник Громадського радіо;
  • Ірина Славінська, координаторка з ґендерних питань кампанії «Повага»;
  • Єлизавета Кузьменко, журналістка, голова ГО «Жінки в медіа»;
  • Наталія Лигачова, медіаекспертка, голова правління ГО «Детектор медіа», шефредакторка порталу «Детектор медіа»;
  • Гала Скляревська, журналістка, заступниця шефредакторки «Детектора медіа».

Модеруватиме дискусію Ірина Виртосу, журналістка Центру прав людини Zmina.

Номінантів антипремії також запрошують приєднатися до заходу.

Перелік номінантів у категорії «За сексистське висловлювання»:

  • Владислав Марченко, уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради, за сексистський допис, у якому він соромив жінок, що носять відвертий одяг. На його думку, коротка спідниця – привід назвати жінку повією та запропонувати їй секс. Через цей допис низка активісток запустили флешмоб #забулазапитатьумарченка.
  • Володимир Зеленський, президент України. Виступаючи на найбільшому в світі кампусі стартапів Station F у Франції, він назвав українських жінок одним з «брендів» країни.
  • Олександр Дубінський, народний депутат від «Слуги народу», який опублікував у Facebook фото з підписом «Выбираем помощниц. Прошу ниже 175 см не беспокоить».
  • Антон Яценко, народний депутат. Номінується за те, що вдався до порівняння, принизливого для жінок. «Я не дівчина-шлюшка, а народний депутат чотирьох скликань, тож не будемо перетворювати Верховну Раду на шапіто», – так в ефірі телеканалу «Наш» він «пояснив» свою відмову проходити перевірку на поліграфі через скандал з можливим хабарництвом у комітеті Верховної Ради.
  • Дмитро Разумков, голова Верховної Ради. Потрапив у номінацію за поширення культури зґвалтування, коли під час ток-шоу «Право на владу» порівняв роботу Верховної Ради зі зґвалтуванням, окресливши його як звичне та прийнятне явище: «Гадаю, на зґвалтування точно не треба йти, та й дівчина так собі».
  • Ігор Коломойський, український олігарх. В інтерв’ю «Цензор.net» він висловив думку, що депутатки мають отримувати менше, ніж чоловіки, та наполягає на тому, що жінкам потрібні гроші «на себе та дітей», а чоловікам окремо потрібні додаткові кошти тільки на себе.
  • Сергій Знаменський, депутат Запорізької обласної ради. Потрапив у номінацію за вислів «Я жінок поважаю, але жінки повинні займатися тією справою, яка за своєю природою їм належить».
  • Максим Бужанський, народний депутат України. Відомий тим, що обізвав журналістку видання НВ Ольгу Духнич «тупою вівцею з одіозного ЗМІ».
  • Олександр Башенко, президент Федерації велоспорту. Його номінували за образу і сексистські висловлювання на адресу української велосипедистки Ганни Соловей, яка здобула золоту медаль на Європейських іграх у Білорусі. Ганна Соловей обурилася тим, що Федерація велоспорту України на своїй сторінці в Facebook привітала із цим досягненням не її, а голову Київської міської федерації велоспорту Сергія Мухомора, який, за словами Ганни, не має стосунку до її перемоги. Також Олександр Башенко під час запису коментаря для програми «Вікна» (СТБ) звинуватив журналістку Олену Лунькову в брехні, вживанні алкоголю та пропонував поцілуватися. Медіагрупа StarLightMedia засудила дії очільника федерації щодо журналістки компанії та звинуватила його в сексизмі.
  • Богдан Яременко, народний депутат. Потрапив у номінацію за сексистський допис «Шепочуться, що комітет у закордонних справах вийшов найкрасивішим. І ви не повірите, зовсім не через мою природну неповторну красу. Більшість нашого складу – пані».
  • Ольга Богомолець, політикиня. Вона потрапила в номінацію за вислів у ток-шоу «Зворотний відлік» на телеканалі «UA.Перший»:  «Я виступаю категорично проти насильства в родинах, я підтримую всі жіночі рухи. Що стосується ґендера, це зовсім про інше. Мова йде про невизначеність статі, мова йде про можливість обирати стать за бажанням, мова йде про одностатеві шлюби. Я не підтримую це, я підтримую християнські цінності, я підтримую, щоб українців ставало більше в традиційних сім’ях, де мама, тато і п’ятеро дітей».

Перелік номінантів за «Сексистський матеріал»:

  • Дмитро Гордон, журналіст, за некоректні й сексистські запитання в інтерв’ю з лідером партії «Народний фронт» Арсенієм Яценюком та співаком, ректором Київського національного університету культури та мистецтв, Михайлом Поплавським.
  • «112 Україна», ток-шоу «Чому так?». Злива сексистських коментарів лунала під час вечірнього ефіру від 8 червня 2019 року на тему «Чому жінок при владі набагато менше, ніж чоловіків?».
  • «Інтер». У випуску новин від 29 березня 2019 року показали сюжет під назвою «Екстрасенси атакують: чому люди ведуться на хитрощі шахраїв?», авторка – Феруза Бегматова.
  • «Кореспондент». За новину під назвою «Кабмін: Україна – одна з "найжіночніших" країн світу».
  • сайт НВ. За матеріал під назвою «Подарунки на 8 березня. Кращі смартфони для дівчат».
  • журналіст «1+1» Іван Воробйов. За сексизм і стереотипи в сюжеті, який фокусується на зовнішності народних депутаток замість їхніх професійних якостей.
  • сайт «Сегодня». За новину під назвою «Немає хлопця – немає перемог: Світоліна програла другий матч після розриву з Монфісом», а також матеріал «"Сексмашина": в червоних трусиках дружина динамівця паше, як кінь».

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду