Комісія Держдуми Росії знайшла у DW ознаки «іноземного агента»

Комісія Держдуми Росії знайшла у DW ознаки «іноземного агента»

27 Вересня 2019
1271
27 Вересня 2019
15:18

Комісія Держдуми Росії знайшла у DW ознаки «іноземного агента»

1271
Комісія Держдуми з розслідування втручання в справи Росії побачила в медіахолдингу Deutsche Welle ознаки «іноземного агента». У зв’язку з цим російські депутати вирішили направити матеріали щодо DW у Міністерство закордонних справ, Роскомнадзор, Міністерство юстиції і Генеральну прокуратуру для вжиття заходів реагування.
Комісія Держдуми Росії знайшла у DW ознаки «іноземного агента»
Комісія Держдуми Росії знайшла у DW ознаки «іноземного агента»

Про це рішення 27 вересня повідомив голова комісії Василь Піскарьов, передає російський «Інтерфакс».

«До таких висновків комісія прийшла після засідання 27 вересня, на якому заслухала експерта з лінгвістики, який вважає, що видання в Twitter закликало москвичів на несанкціоновану акцію», – йдеться в повідомленні.

Російські депутати також знайшли в діяльності ЗМІ нібито ознаки «виправдання екстремізму». Василь Піскарьов пояснив: «Висвітлюючи суд над блогером Владиславом Синицею, якого засудили за твіт про можливі розправах над дітьми силовиків, DW фактично не визнала його злочинцем і продовжувала називати опозиціонером».

Згідно з повідомленням, у висновку експерта-лінгвіста йдеться, що твіт «Москва, виходь!» містить спонукання в явній формі «за допомогою прямої адресації і використання дієслова в наказовому способі від імені авторів повідомлення» – при цьому «у цього призову немає ніяких ознак цитування: лапок, посилань на автора, пунктуаційних оформлення реплік».

У Роскомнадзор та Генпрокуратуру РФ депутати направлять висновки експертизи, яка нібито підтверджує порушення закону з боку DW. «Там санкції невеликі, але для нас вас важливо, щоб покарання було невідворотним», – сказав голова комісії Держдуми.

Мін'юст російські депутати попросять включити DW в перелік організацій, що володіють ознаками іноземного агента. У відомств буде 30 днів на реакцію.

Нагадаємо, 6 серпня 2019 року німецька медіакомпанія Deutsche Welle відкинула закиди Міністерства закордонних справ Росії та речниці відомства Марії Захарової в нібито втручанні у внутрішні справи РФ. Зокрема, російська сторона звинуватила німецького мовника у «закликах до протестів у Москві». У Deutsche Welle зазначили, що в жодному зі своїх оприлюднених матеріалів чи сюжетів не закликали брати участь у протестах в Росії.

4 вересня голова комісії російської Державної думи з розслідування втручання в справи РФ Василь Піскарьов сказав, що комісія хоче, щоб представник німецької медіакомпанії Deutsche Welle особисто взяв участь в обговоренні з питання щодо втручання у внутрішні справи Росії. Видання можуть позбавити акредитації в Росії, якщо працівник медіакомпанії не прийде на комісію. Він пояснив, що керівників DW хотіли покликати в Держдуму для обговорення звинувачень у втручання в справи Росії, однак вони відмовилися. Під час першого засідання комісії Василь Піскарьов сказав, що буде наполягати на особистій зустрічі, оскільки вважає це «нормальним, цивілізованим діалогом». Зазначається, що в разі необхідності він готовий попросити депутатів Бундестагу допомогти в організації цієї зустрічі.

Генеральний директор німецької суспільно-правової медіакомпанії Deutsche Welle Петер Лімбурґ 5 вересня заперечив звинувачення російської сторони на адресу видання у втручанні у внутрішні справи РФ.

Фото: Радио Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1271
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду