Генпрокуратура РФ звинуватила «Радіо "Куреш"» в екстремізмі

Генпрокуратура РФ звинуватила «Радіо "Куреш"» в екстремізмі

30 Вересня 2019
1862
30 Вересня 2019
11:55

Генпрокуратура РФ звинуватила «Радіо "Куреш"» в екстремізмі

1862
Генеральна прокуратура РФ 27 вересня ухвалила рішення, згідно з яким розгледіла в матеріалі кримського інформаційного ресурсу «Радіо "Куреш"» за 2018 рік заклики до «масових заворушень та здійснення екстремістської діяльності».
Генпрокуратура РФ звинуватила «Радіо "Куреш"» в екстремізмі
Генпрокуратура РФ звинуватила «Радіо "Куреш"» в екстремізмі

Про це повідомляється на сайті «Радіо "Куреш"».

Портал повідомив, що ввечері 27 вересня отримав на електронну адресу лист від Роскомнагляду: «Надсилається повідомлення про обмеження доступу до інформаційного ресурсу http://www.kuresh.info/ne-vyiderzhala-nagruzki-i-tresnula-opora-kerchenskogo-mosta.htm в інформаційно-телекомунікаційних мережах, у тому числі мережі інтернет, на підставі вимоги Генеральної прокуратури Російської Федерації від 27.09.2019 № 27-31-2019 / Ід8578-19, як такого, що містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку».

У ЗМІ уточнили, що йдеться про їх статтю про тріщину в опорі Керченського мосту. Протягом доби Роскомнагляд вимагав видалити матеріали, які, на їх думку, закликають до «екстремізму та масових заворушень». Після чого редакція мала повідомити Роскомнагляд про виконання всіх вимог Генеральної прокуратури РФ.

Редакція «Радіо "Куреш"» не вважає жоден зі своїх матеріалів таким, що спонукає до екстремістської діяльності чи закликає до масових заворушень: «Матеріал розміщений на сайті “Радіо "Куреш"“ має інформативний характер з посиланням на першоджерело, тому редакція не вбачає причин для коригування чи видалення матеріалу. Натомість, таке рішення Генеральної прокуратури РФ, редакція пов’язує із тиском на журналістське розслідування, яке в даний час проводиться “Радіо "Куреш"” та стосується фінансування Херсонських проросійських організацій особистим фондом Володимира Путіна».

Зазначається, що за останній місяць були розіслані десятки інформаційних запитів, розслідування почалося після того, як у редакції з’явилась інформація про те, що до «Ради національних меншин та корінних народів» при Херсонській ОДА намагаються увійти російські організації, які отримали фінансування від фонду Володимира Путіна в останні три роки. У редакції припустили, що таке рішення прокуратури Росії «є своєрідним попередженням».

Представництво Президента України в АР Крим, своєю чергою, засудило втручання російських органів влади та контролю в діяльність кримських ЗМІ, які працюють на підконтрольній Україні території.

«Витіснивши незалежні ЗМІ з території тимчасово окупованого Криму і створивши умови, за яких неупереджені ЗМІ та журналісти не мають змоги працювати в Криму, російські органи влади і контролю втручаються у діяльність кримських ЗМІ та звинувачують їх в екстремістській діяльності. Вкотре звертаємо увагу на те, що саме під приводом участі в екстремістській діяльності чи участі в екстремістській організації багато громадян України були позбавлені волі в окупованому Криму та на території Російської Федерації. Саме такі звинувачення найчастіше стають приводом для позбавлення волі наших громадян без належного забезпечення права на справедливий судовий розгляд», – йдеться в повідомленні в Teiegram. 

Нагадаємо, у анексованому Криму проти ведучої кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілової підконтрольні окупаційній владі органи порушили кримінальне провадження через нібито «участь у незаконному збройному формуванні». «Київський районний суд» окупованого Сімферополя 12 липня заочно заарештував Гульсум Халілову на два місяці. 2 серпня журналістка подала заяву про незаконне порушення відносно неї кримінальної справи окупаційними органами влади в Криму. За заявою журналістки прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 372 КК України (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності). Гульсум Халілову визнано потерпілою.

Фото: Радіо «Куреш»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1862
Читайте також
25.09.2019 18:08
Виктория Новикова, «Крым.Реалии»
1 501
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду