У Держдумі РФ пригрозили позбавити акредитації Deutsche Welle

У Держдумі РФ пригрозили позбавити акредитації Deutsche Welle

4 Вересня 2019
1139

У Держдумі РФ пригрозили позбавити акредитації Deutsche Welle

1139
Комісія російської Державної думи з розслідування втручання в справи РФ хоче, щоб представник німецької медіакомпанії Deutsche Welle особисто взяв участь в обговоренні з питання щодо втручання у внутрішні справи Росії. Видання можуть позбавити акредитації в Росії, якщо працівник медіакомпанії не прийде на комісію.
У Держдумі РФ пригрозили позбавити акредитації Deutsche Welle
У Держдумі РФ пригрозили позбавити акредитації Deutsche Welle

Про це заявив голова комісія Василь Піскарьов, передає російський «Інтерфакс».

Раніше російська сторона звинуватила німецького мовника в «закликах до протестів у Москві». Натомість медіакомпанія відкинула закиди в нібито втручанні у внутрішні справи РФ.

Василь Піскарьов сказав, що DW зобов'язана виконувати «російські закони, що є міжнародною практикою», оскільки акредитована в Росії. «Є питання і на них треба відповісти... Чи збирається далі працювати на просторах Росії "Німецька хвиля" і чи збираються вони дотримуватися наших російських законів. Ці питання залишилися невирішеними», – додав він.

Він пояснив, що керівників DW хотіли покликати в Держдуму для обговорення звинувачень у втручання в справи Росії, однак вони відмовилися. Під час першого засідання комісії Василь Піскарьов сказав, що буде наполягати на особистій зустрічі, оскільки вважає це «нормальним, цивілізованим діалогом». Зазначається, що в разі необхідності він готовий попросити депутатів Бундестагу допомогти в організації цієї зустрічі.

Згідно з повідомленням, шеф-редактора московського бюро DW запрошували на засідання комісії 4 вересня. Натомість керівництво компанії заборонило йому приходити в Думу і взяло на себе відповідальність за публікації московського підрозділу. Тому комісія буде запрошувати керівників ЗМІ з Німеччини.

Голова комісії Держдуми уточнив, що в публікаціях DW нібито «були заклики до участі в неузгоджених мітингах у Москві», що є «порушенням закону, і депутатам хотілося б отримати роз'яснення з цього приводу».

Глава адміністрації Генеральної дирекції Deutsche Welle Йоханнес Хоффманн в листі до Держдуми підкреслив, що не бачить юридичної можливості для участі представників DW в засіданні комісії про втручання, оскільки компанія підзвітна німецьким наглядовим органам. Він запросив Василя Піскарьова приїхати в Німеччину.

Нагадаємо, 6 серпня 2019 року німецька медіакомпанія Deutsche Welle відкинула закиди Міністерства закордонних справ Росії та речниці відомства Марії Захарової в нібито втручанні у внутрішні справи РФ. Зокрема, російська сторона звинуватила німецького мовника у «закликах до протестів у Москві». У Deutsche Welle зазначили, що в жодному зі своїх оприлюднених матеріалів чи сюжетів не закликали брати участь у протестах в Росії.

Як писав ДМ, 14 липня в Москві пройшла акція з вимогою пропустити в Мосміськдуму незалежних кандидатів. Близько тисячі учасників акції зібралися в центрі Москви та пішли до будівлі мерії. У результаті силовики затримали близько 25 учасників акції.

27 липня на численному мітингу на підтримку незалежних кандидатів у Мосміськдуму поліція затримала понад тисячу осіб. Крім того, поліцейські завдали ударів двом журналістам та заламали їм носи, один кореспондент отримав тілесні ушкодження в руки та голову, четвертий був побитий у поліцейському фургоні після арешту, а п'ятий отримав тілесні ушкодження від нападу поліції.

Також заарештували на 30 діб засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, а напередодні запланованої акції протесту затримали Іллю Яшина.

27 липня до редакції російського телеканалу «Дождь» приходили працівники поліції, які передали головній редакторці Олександрі Перепелова повістку на допит у «кримінальній справі про Мосміськвиборчкомом».

За останні кілька тижнів поліція затримала понад 10 працівників ЗМІ, які мали журналістські посвідчення та акредитацію. 

У Москві 28 липня поліція затримала журналіста російського каналу «Дождь» Данила Сотникова та журналіста «Сноба» Микиту Павлюка-Павлюченка біля лікарні № 64, куди госпіталізували Олексія Навального. Згодом обох журналістів відпустили.
3 серпня 2019 року поліція затримала щонайменше чотирнадцять журналістів. Усіх журналістів згодом звільнені без пред’явлення звинувачення.

Комітет захисту журналістів (CPJ) 22 серпня приєднався до заклику семи організацій до російської влади припинити утиски та переслідування журналістів, які висвітлюють протести опозиції в Москві. 

31 серпня в Москві пройшла неузгоджена хода проти політичних репресій. За даними ГУ МВС, у ній взяли участь 750 осіб, за оцінкою «Медузи» – кілька тисяч. Увечері 2 вересня російські поліцейські затримали журналісти «Новой газеты» Іллю Азара, йому інкримінують нібито порушення правил проведення мітингів (частина 8 статті 20.2 КоАП) за участь в акції 31 серпня. Згодом його відпустили.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду