Медіакомпанія DW відкинула звинувачення Росії в нібито втручанні у внутрішні справи

Медіакомпанія DW відкинула звинувачення Росії в нібито втручанні у внутрішні справи

6 Серпня 2019
1130

Медіакомпанія DW відкинула звинувачення Росії в нібито втручанні у внутрішні справи

1130
Німецька медіакомпанія Deutsche Welle відкинула закиди Міністерства закордонних справ Росії та речниці відомства Марії Захарової в нібито втручанні у внутрішні справи РФ. Зокрема, російська сторона звинуватила німецького мовника у «закликах до протестів у Москві».
Медіакомпанія DW відкинула звинувачення Росії в нібито втручанні у внутрішні справи
Медіакомпанія DW відкинула звинувачення Росії в нібито втручанні у внутрішні справи

Про це повідомляє українська редакція DW.

«Я вважаю, це феноменальний прокол західних засобів масової інформації та журналістів, коли Deutsche Welle російською мовою публікує наступний заклик: "Москвичі, виходьте". Без сумніву, цей утримуваний на державні гроші в Німеччині засіб масової інформації цілковито залучений в наші внутрішні справи», – сказала речниця російського МЗС.

У Deutsche Welle, своєю чергою, зазначили, що в жодному зі своїх оприлюднених матеріалів чи сюжетів не закликали брати участь у протестах в Росії.

«Ми вбачаємо в цих закидах з боку Марії Захарової прямий зв'язок із затриманням нашого кореспондента Сергія Діка», – заявив речник DW Крістоф Юмпельт.

Журналіста DW Сергія Діка затримали під час протестів у Москві проти недопуску незалежних кандидатів на виборах до міської думи. Кореспондента затримали попри те, що він пред'явив акредитацію, російські поліцейські назвали її «фількіною грамотою». Згодом Сергія Діка відпустили.  

У зв’язку із інцидентом німецька медіакомпанія 28 липня направила до російського МЗС ноту, у якій виловила протест та підкреслила, що «свавільне перешкоджання роботі акредитованого журналіста є неприпустимим».

У відповіді зовнішньополітичного відомства РФ від 5 серпня зазначалося, що на сторінках DW у соціальних мережах містилися «однозначні заклики до масової участі в неузгоджених протестах», тому працівники Deutsche Welle «не можуть вважатися журналістами, бо є активними учасниками незаконних дій».

Генеральний директор DW Петер Лімбурґ назвав неприпустимими такі дії російської влади. За його словами, це є «кричущим порушенням права на свободу преси».

«Якщо журналіста, котрий висвітлює демонстрацію, не розбираючись зарахували до протестувальників, а потім ще й затримали, то це не лише кричуще порушення права на свободу преси, а й також метод поліцейської держави», – заявив він.

Крім того, Німецький союз журналістів (DJV) у Берліні закликав Росію «до припинення поліцейського свавілля проти кореспондентів».

«Своїми брутальними діями російські служби безпеки порушують не лише основоположні права людини, а й російську конституцію», – сказав очільник DJV Франк Юбераль.

Речниця Федерального уряду Німеччини Ульріке Деммер додала, що влада ФРН засуджує затримання мирних демонстрантів у Москві.

Нагадаємо, 14 липня в Москві пройшла акція з вимогою пропустити в Мосміськдуму незалежних кандидатів. Близько тисячі учасників акції зібралися в центрі Москви та пішли до будівлі мерії. У результаті силовики затримали близько 25 учасників акції.

27 липня на численному мітингу на підтримку незалежних кандидатів у Мосміськдуму поліція затримала понад тисячу осіб. Також заарештували на 30 діб засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, а напередодні запланованої акції протесту затримали Іллю Яшина.

27 липня до редакції російського телеканалу «Дождь» приходили працівники поліції, які передали головній редакторці Олександрі Перепелова повістку на допит у «кримінальній справі про Мосміськвиборчкомом».

У Москві 28 липня поліція затримала журналіста російського каналу «Дождь» Данила Сотникова та журналіста «Сноба» Микиту Павлюка-Павлюченка біля лікарні № 64, куди госпіталізували Олексія Навального. Згодом обох журналістів відпустили.

Фото: DW

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1130
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду