Суд 9 жовтня розгляне касацію вбивці Ґонґадзе про пом’якшення покарання

Суд 9 жовтня розгляне касацію вбивці Ґонґадзе про пом’якшення покарання

18 Вересня 2019
2054
18 Вересня 2019
14:35

Суд 9 жовтня розгляне касацію вбивці Ґонґадзе про пом’якшення покарання

2054
Ексначальник департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексій Пукач, засуджений до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе, просить суд змінити покарання на 15 років в’язниці. У разі задоволення цієї касації Олексія Пукача відпустять в залі суду й він зможе отримати компенсацію від держави за пересиджений термін.
Суд 9 жовтня розгляне касацію вбивці Ґонґадзе про пом’якшення покарання
Суд 9 жовтня розгляне касацію вбивці Ґонґадзе про пом’якшення покарання

Про це «Детектору медіа» повідомила Валентина Теличенко, представниця в суді інтересів Мирослави Ґонґадзе.

Вона розповіла, що касацію Олексій Пукач подав ще три роки тому – у 2016 році. Її спочатку впродовж майже двох років не міг розглянути Вищий спеціалізований суд України, тепер справа перейшла «у спадок» до Верховного суду України, який майже рік не може перейти зі стадії підготовчого засідання до розгляду по суті.  

Пані Теличенко уточнила, що спроба провести підготовче засідання була у вересні, наступне засідання призначено на 9 жовтня. Головуючий суддя в справі – Станіслав Голубицький.

«У своїй касацій, з того що найбільш суттєво, Пукач просить зм’якшити йому покарання. Він зараз має довічне позбавлення волі. Мінімальне зм’якшення означає 15 років. Пукач уже попросив суд і суд йому перерахував відбути частину з урахуванням "закону Савченко". Це означає, якщо йому призначать 15 років, то його треба буде відпустити відразу в судовій залі. Ще в нього буде навіть пересиджений термін й він матиме право просити про компенсацію від держави», – пояснила вона.

Проте представниця в Мирослави Ґонґадзе висловила сподівання, що цього не станеться: «Бо підстав пом’якшувати йому покарання, особисто я, не вбачаю. Пукач так і не визнав у повній мірі свою винуватість; не видно, щоб він розкаювався».

На питання про мотивацію Олексія Пукача і затягування судом розгляду цієї касації вона сказала: «Ви розумні запитання ставите, лише на них немає розумної відповіді».

На засіданні, яке відбулося на початку року, у Олексія Пукача, окрім захисника від держави Григорія Демиденка, з’явилося чотири нових адвокати, які попросили час на вивчення матеріалів справи, а також – виготовлення допуску до державної таємниці. Натомість на засіданні у вересні ці адвокати сказали, що не будуть далі його захищати. Попри це, у засудженого за вбивство журналіста з’явився новий захисник і суд знову надав час на вивчення матеріалів справи.  

Григорій Демиденко, своєю чергою, поставив питання про те, чи доцільно залишити його як захисника. Окрім цього, на засіданні було заявлено про відвід секретаря судового засідання через нібито неакуратно підшиті матеріали справи. Суд, своєю чергою, відмовив у задоволенні цієї заяви і оголосив перерву.

«Замість того, щоб перейти до розгляду по суті, представники Олексія Подольського (потерпілого в цій справі, – ДМ) наполягають на заявах іншого його представника – Олександра Ільяшкевича. Заяви не мають відношення до справи, на мій погляд. І далі на порядку денному в них ще є заява про відсторонення мене від процесу. Ще й це треба буде переслухати. Боюсь, 9 жовтня ми знову нікуди не просунимося. Важкопрогнозована ситуація. Ми щоразу приходимо й залишаємося на тому самому місці», – додала Валентина Теличенко.

Нагадаємо, 11 січня 2018 року стало відомо, що суд задовольнив клопотання адвоката й перерахував за «законом Савченко» 6,5 років попереднього ув'язнення як 13 років основного покарання начальнику департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексію Пукачу, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Рішення набуло чинності 15 грудня 2017 року.

Валентина Теличенко вважає, що перерахований судом термін відбутого ув’язнення Олексію Пукачу є законним, але Пукач повинен відбути довічне позбавлення волі.

Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня у Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті поховали журналіста Георгія Гонгадзе.

У березні нині вже колишній заступник Генерального прокурора України Юрій Столярчук заявив, що активні слідчі дії у справі Георгія Гонгадзе розпочалися після 10-літньої перерви з призначенням очільником ГПУ Віктора Шокіна. Як відомо, обидва прокурори зараз у відставці.

12 жовтня 2016 року у Вищому спеціалізованому суді екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексій Пукач, засуджений за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, попросив суд вирішити питання про його переведення до спеціалізованої виправної колонії для колишніх правоохоронців. Також 12 жовтня 2016 року у Вищому спеціалізованому суді почався розгляд касаційної скарги екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача. Адвокати Пукача просили суддів замінити його довічний термін на 15 років в'язниці.

6 січня 2017 року Апеляційний суд Києва визнав законним довічний вирок Пукачу за вбивство журналіста Гонгадзе, який виніс 9 січня 2013 року Печерський райсуд Києва.

Фото: РБК-Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2054
Читайте також
23.05.2016 10:40
Мирослава Гонгадзе, для «Української правди»
925
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду