Справа Гонгадзе: Чи скористається шансом Вища рада юстиції?

Справа Гонгадзе: Чи скористається шансом Вища рада юстиції?

3 Жовтня 2015
1420
3 Жовтня 2015
19:43

Справа Гонгадзе: Чи скористається шансом Вища рада юстиції?

1420
Олександр Єльяшкевич: «Питання судді Мельника – важливий тест для нового складу ВРЮ, який чітко поставить діагноз сучасній судовій системі»
Справа Гонгадзе: Чи скористається шансом Вища рада юстиції?
Справа Гонгадзе: Чи скористається шансом Вища рада юстиції?
Баталії в резонансній «справі Гонгадзе-Подольського» з Апеляційного суду Києва переміщаються до Вищої ради юстиції. Тут 6 жовтня відбудеться засідання дисциплінарної секції, яка має розглянути матеріали перевірок, проведених членами ВРЮ. Серед них, увага - за зверненням Олексія Подольського від 30 травня 2013 року стосовно судді Печерського районного суду міста Києва Андрія Мельника. З темпами і бажанням розгляду, як бачимо, великі проблеми, - що у минулої влади, що у нинішньої.
 

Поки невідомо, що конкретно буде розглядатися дисциплінарною секцією Вищої ради юстиції, адже з цього приводу є подання тодішнього члена ВРЮ Рената Кузьміна, однак про нього в порядку денному ні слова. Хоча в цей же день, судячи з повістки, розглядаються його інші пропозиції. До речі, до складу дисциплінарної секції входять 9 чоловік, включаючи генпрокурора Віктора Шокіна і міністра юстиції Павла Петренка. Доповідач по зверненню Подольського - член Вищої ради юстиції Ірина Мамонтова.

 

Звертаючись до Рената Кузьміна як до члена Вищої ради юстиції, потерпілий у «справі Гонгадзе-Подольського» - Олексій Подольський пише (30 травня 2013 р.): «Я неодноразово публічно і офіційно заявляв про посадові злочини, що їх скоїв заступник Печерського районного суду у м. Києві А.В. Мельник, зокрема про фальсифікацію і судового процесу, і вироку по справі про замах на життя народного депутат України Олександра Єльяшкевича (самого судового процесу взагалі не було, потерпілий про нього не знав, а підозрюваний Віталій Воробєй пізніше - в 2006 році зізнався, що не вчиняв цього злочину, визнавши свою провину під тиском - детальніше читайте в матеріалі «Дня» «Замовлення на безкарність» від 24 листопада 2011 р., http://www.day.kiev.ua/uk/article/podrobici/zamovlennya-na-bezkarnist   - Авт.). Про брутальний саботаж Конституції, до якого вдався цей діяч, коли він нахабно, а головне - кримінально, відмовив потерпілому у його апеляційному праві. Впевнений, ви добре усвідомлюєте, що правовий нігілізм та злочинна діяльність цього псевдо судді безпосередньо пов'язана з політичними, майновими та кримінальними інтересами колишнього президента України Леоніда Кучми та його родинного оточення. ...Категорично наполягаю, аби було вжито всіх необхідних заходів, щоб А.В. Мельник був позбавлений статусу і посади судді за ініціативи Вищої ради юстиції України відповідно до статті 32 Закону України «Про вищу раду України» (порушення присяги суддею) з наступним кримінальним переслідуванням цієї ганьби українського Права».   

 

Але мова не йде лише про «справу Єльяшкевича», яка є кричущим прикладом відсутності правосуддя як такого. Річ у тім, що суддя Мельник відзначився і у іншій резонансній справі - «Гонгадзе-Подольського». Саме цей суддя вів процес в першій інстанції над Олексієм Пукачуем, який є головним виконавцем у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе та злочину проти Подольського. За словами самого Пукача, з дозволу Мельника до нього запускали прокурорів і представницю Мирослави Гонгадзе в суді - Валентину Теличенко, які шантажували його, погрожували йому, аби він не згадував у своїх свідченнях Леоніда Кучму та Володимира Литвина, а назвав інших людей - Євгена Марчука та Олександра Мороза. Звичайно, Пукач був жорстоким придворним катом режиму Кучми, але його заяви як мінімум мали бути перевірені. Однак, не дивлячись на те, що з відповідними зверненнями до Генпрокуратури зверталися і потерпілий Подольський, і народний депутат Віталій Купрій, ГПУ навідріз відмовилася це робити - навіть всупереч закону вносити правопорушення в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

 

Можливо, ще не всім відомо, але всі ці питання, на які влада в Україні вже тривалий час не хоче давати відповідь, знаходяться під серйозною міжнародною увагою. Ще півроку тому (10 квітня 2015 р.) Стів Коен, конгресмен США, член Гельсінської Комісії США, написав листа до президента України Петра Порошенка.

 

«Як член Конгресу Сполучених Штатів, який працює в Комісії з Безпеки і Співробітництва в Європі (Гельсінська Комісія США), я покликаний спостерігати за порушеннями прав людини, що здійснюються за кордоном, - зокрема пише американський конгресмен. - За останні два роки я ретельно ознайомився з трьома резонансними кримінальними справами в Україні: замах на життя народного депутата Олександра Єльяшкевича, викрадення громадського діяча Олексія Подольського, і жорстоке вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Мене непокоїть те, що в жодній з цих справ правосуддя не було здійснено повною мірою. ...Мені відомо, що Парламентська Асамблея Ради Європи неодноразово закликала до повного розслідування нападу на пана Єльяшкевича. Звертаю Вашу увагу і на те, що спеціальна комісія Верховної Ради третього і четвертого скликань прийшла до одностайного висновку, що колишній президент Леонід Кучма замовив цей напад на пана Єльяшкевича. Мені також відомо, що 14 лютого 2014 року Вища рада юстиції висунула обвинувачення судді Андрію Мельнику, який головував у всіх трьох вищезгаданих кримінальних справах, в «умисному і злісному порушенні присяги судді» у справі щодо замаху на життя Олександра Єльяшкевича і висунула офіційну вимогу щодо його звільнення. Сподіваюсь, що Вища рада юстиції зверне на цю важливу справу належну увагу і розгляне цю справу без подальшої затримки».

 

Проте, якби не було подальшої затримки і вичікування потрібного моменту, українська влада точно порушила б традицію всіх своїх попередників у затягуванні і небажанні розслідувати цю справу. «Про те, що питання судді Мельника буде розглядатися у вівторок, заявнику Подольському досі ніхто не повідомляв, - розповідає «Дню» Олександр Єльяшкевич. - Незважаючи на те, що ще в червні я направив офіційне звернення до ВРЮ про необхідність розгляду даного резонансного питання з нашою участю і своєчасного повідомлення нас про дату і місце такого розгляду. До речі, там був доданий лист Коена Петру Порошенку з цього питання. Але з Подольським або зі мною ніхто з нинішнього складу ВРЮ ніколи не контактував».

 

Варто зауважити, що склад нинішньої Вищої ради юстиції був остаточно сформований буквально кілька місяців тому. В чому полягає проблема цього органу? «На жаль, ким би його не укомплектовували ВРЮ, він є неефективним органом, - коментує «Дню» президент Українського юридичного товариства Олег Березюк. - Вища рада юстиції все одно не виконує покладені на нього функції, бо є типовим бюрократичним органом. І хто б не був при владі, ВРЮ все одно контролюється «згори» - так було ще за часів Кучми, так є і сьогодні. Тому що з самого початку ідеологія формування Вищої ради юстиції була неправильною. Я думаю, що в рамках судової реформи, потрібно реформувати і ВРЮ. Ми ж знаємо, хто входить в її склад - це і судді, і прокурори, і міністри, і адвокати Я переконаний, що Вища рада юстиції має складатися з колишніх суддів у відставці, щоб не бути заангажованим органом і давати професійну оцінку тим людям, які здійснюють правосуддя».   

 

Про налаштованість нинішньої влади відносно згаданих резонансних справ свідчить і наступний приклад. Стів Коен в тому ж листі, звертаючись до Петра Порошенка, пише: «Оскільки ваш попередник не скористався нагодою зустрітися з паном Єльяшкевичем для обговорення цієї справи (ні Віктор Янукович, ні в. о. Олександр Турчинов, до яких Коен в свій час також направляв листи - Авт.), я наполегливо прошу Вас зустрітися з ним, щоб обговорити той напад, методологію, з якою проводилося розслідування, і дії, до яких вдалися, щоб покарати відповідальних за замах. Я зустрічався з паном Єльяшкевичем у своєму офісі в Вашингтоні і вірю, що Ваша зустріч з ним стане важливим кроком до вирішення цієї справи, що має велике значення у питаннях дотримання прав людини».

 

Однак, заклик Коена так само ігнорується, тому що з Олександром Єльяшкевичем досі Президент не зустрічався. «При Януковичі портновське кривосуддя хоч імітувало дотримання формальностей у резонансних процесах, які моніторилися міжнародними інституціями, - коментує Єльяшкевич. - Сьогодні ж, при Порошенкові, а ми знаємо з якими заявами виступив колишній голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко на адресу заступника голови АП Олексія Філатова, в питаннях, що стосуються Кучми цинічно ігнорують будь-які формальні норми законів і навіть створення видимості правосуддя. Нахабно думаючи, що на такі «дрібниці» як відверте знущання над потерпілими всі закриють очі...».

 

У Вищої ради юстиції у вівторок насправді є шанс зробити свій позитивний внесок у «справу Гонгадзе-Подольського» і продемонструвати нову якість роботи цієї інстанції вже при новому постмайданному складі. Важливо скористатися цим шансом. «Суддя Мельник - ключова ланка фальсифікацій у резонансних кримінальних справах, яка дозволила Кучмі поки залишатися безкарним (за наявності численних доказів його злочинів), - наголошує Олександр Єльяшкевич. - Необхідно потужне інформаційне висвітлення подібного свавілля та цинічного ігнорування ВРЮ всіх міжнародних зобов'язань України у резонансних кримінальних справах. Питання судді Мельника, до якого навмисне намагаються не привертати суспільної уваги, - важливий тест для нового складу ВРЮ, який чітко поставить діагноз сучасній судовій системі».

 

Іван Капсамун, «День»
Фото - «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Капсамун, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1420
Читайте також
23.05.2016 10:40
Мирослава Гонгадзе, для «Української правди»
940
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду