Пристрасті навколо «ПравдаТУТ»: ексжурналіст заявляє про викрадення та невиплату зарплати, власник заявляє про крадіжку техніки

Пристрасті навколо «ПравдаТУТ»: ексжурналіст заявляє про викрадення та невиплату зарплати, власник заявляє про крадіжку техніки

13 Вересня 2019
4400
13 Вересня 2019
16:07

Пристрасті навколо «ПравдаТУТ»: ексжурналіст заявляє про викрадення та невиплату зарплати, власник заявляє про крадіжку техніки

4400
Журналіст Валентин Ковалевський повідомив про своє незаконне затримання поліцією, нібито на замовлення власника каналу «ПравдаТУТ» Івана Гришина – той звинувачення відкидає, але вимагає покарання експідлеглого через нібито вкрадену техніку.
Пристрасті навколо «ПравдаТУТ»: ексжурналіст заявляє про викрадення та невиплату зарплати, власник заявляє про крадіжку техніки
Пристрасті навколо «ПравдаТУТ»: ексжурналіст заявляє про викрадення та невиплату зарплати, власник заявляє про крадіжку техніки

Журналіст Валентин Ковалевський, який деякий час працював на телеканалі «ПравдаТУТ», повідомив «Детектору медіа», що 28 серпня його викрали люди в цивільному, які представилися працівниками оперативного підрозділу Печерського управління поліції.

Журналіст і його адвокат Денис Ципін заявляють, що затримання було незаконним, з перевищенням службових повноважень. Адже у відділку, куди привезли Валентина, з’ясувалося, що за документами він не «затриманий», а «запрошений». Однак, за словами журналіста, це не завадило правоохоронцям примусово та без згоди взяти в нього відбитки пальців та погрожувати «пред’явленням підозри». Там же, у відділку, з’ясувалося, що «затримання» Валентина Ковалевського пов’язане з провадженням, яке відкрили після заяви його колишнього роботодавця – власника і директора телеканалу «ПравдаТУТ» Івана Гришина – про крадіжку знімальної техніки. Наразі Валентин Ковалевський та адвокат Денис Ципін вважають, що викрадення (саме так журналіст і його захисник розцінюють доправлення Валентина до відділку) відбулося на замовлення Івана Гришина.

У липні 2019 року медіавласник дійсно написав заяву в поліцію, у якій звинуватив експрацівника в крадіжці знімальної техніки. Факт подання заяви підтверджують й Валентин Ковалевський, й Іван Гришин. Далі їхні версії значно розходяться.

За словами Валентина Ковалевського, з травня 2019 року на телеканалі «ПравдаТУТ», де він працював на той момент, почалися проблеми з виплатою зарплат працівникам: гроші виплачувалися лише частково та з великим запізненням. Після багаторазових звернень до керівництва з вимогою виплатити заборгованість по зарплаті Валентину Ковалевському повідомили, що його звільнено. На той момент на руках у журналіста була знімальна техніка (квадрокоптер), яку він брав для зйомок матеріалу. Звільнений журналіст розрахунку за декілька місяців роботи так і не отримав, після чого й повідомив Івану Гришину, що поверне знімальну техніку лише після виплати боргу. Невдовзі дізнався про заяву Івана Гришина про нібито вкрадену техніку. А 19 серпня сам подав заяву до поліції про безпідставну невиплату заробітної плати.

Й от 28 серпня Валентина Ковалевського затримали. У відділку, за його словами, порекомендували укласти угоду про визнання вини, погрожуючи пред’явленням підозри. Після того, як журналіст відмовився підписувати документи, а у відділок прибув його адвокат, Валентина відпустили. Журналіст із адвокатом подали заяву про незаконні дії правоохоронців до Державного бюро розслідувань.

«Я наразі перебуваю в кримінальному процесі, я маю право збирати докази. Відповідно, можна сказати, що квадрокоптер знаходиться у сторони захисту, – коментує адвокат Денис Ципін, що відбувається зі знімальною технікою. – Ми його можемо надати в будь-який момент, коли це буде потрібно, бо це доказ – не тільки його (Івана Гришина – ДМ), але й наш. Ви ж розумієте: щодо поліції ми теж маємо встановити мотиви. Адже не буде здоровий розумний чесний поліцейський просто так захоплювати людину – в нього мають бути мотиви для таких дій. Так от ми вважаємо, що його мотив був саме таким: він хотів допомогти цьому директору незаконно залякати Валентина, щоб той припинив усілякі претензії».

За словами адвоката, Валентин Ковалевський не був оформлений на «ПравдаТУТ» офіційно, тому, можливо, йому доведеться ще доводити свою співпрацю з каналом. «За квадрокоптер Валентин розписався в журналі – це, зрештою, і доказ його трудових відносин з ПравдаТУТ”», – пояснює адвокат, чому техніка досі залишається в журналіста.

На запитання, наскільки великою є ймовірність того, що Валентин Ковалевський може понести відповідальність за крадіжку техніки, про яку заявив Іван Гришин, адвокат зазначає, що не вважає правомірним називати інцидент «крадіжкою». «Згідно з кваліфікацією, яка є в кримінальному кодексі, майно, яке вкрадено, має бути вкрадено таємно. Злодій не йде та не залишає в журналі розпис: Я – крадій, я вкрав у тебе тисячу доларів”. Злодій робить це таємно. Відповідно кваліфікація крадіжка – це маячня. Оскільки він працював на цьому підприємстві, взяв цей прибор офіційно, розписався за нього в журналі, то він точно його не вкрав. Максимум, що можна говорити в цьому випадку – це про якусь самоправність. Але ж у нас немає і жодних правових доказів того, що директор просив його цей квадрокоптер повернути».

Адвокат Денис Ципін та журналіст Валентин Ковалевський додають, що готові повернути квадрокоптер у будь-який момент, коли буде виплачений борг по заробітній платі. Сума боргу, за підрахунками Валентина Ковалевського, становить 55 тис. грн. І це, за словами журналіста, не поодинокий випадок на телеканалі «ПравдаТУТ».

Проблема з виплатою заробітної платні працівникам телеканалу «ПравдаТУТ» активно обговорюється в мережі – на сайтах, присвячених вакансіям та роботодавцям «Внутри», «О работе», «Kak rabota» тощо. Декілька експрацівників телеканалу у коментарях «Детектору медіа» на умовах анонімності розповіли, що дійсно не отримували зарплат по кілька місяців, а потім були вимушені довго добиватися виплати боргу: комусь телеканал винен не дуже великі суми, а комусь – до 50 тис. грн за декілька місяців роботи.

Іван Гришин у розмові з «Детектором медіа» визнав, що проблеми з виплатами заробітних плат у компанії дійсно трапляються. Але пов’язані вони не з небажанням виплачувати робітникам гроші, а з певними бізнес-труднощами, які виникають в «ПравдаТУТ».

«У нас зараз складне фінансове становище, бо з нами не розрахувалися ще після виборів, отже маємо провиси, – пояснює Іван Гришин. – І Валентин про це прекрасно знає. Об’єктивно, у нас є наразі затримка у фінансуванні на місяць-півтора. Але вона є наразі всюди – ну ж*па зараз у країні, що тут казати. Коли, приміром, затримка у два місяці й людина приходить і каже, що звільняється, то не питання – розрахували, розійшлися. Це якщо на момент звільнення людини в нас є гроші. Якщо немає, то ми обов’язково пізніше виплатимо, як тільки вони будуть».

Медіавласник каже, що веде список тих, кому компанія винна гроші, і за першої ж можливості борги виплачуватиме. Але , за його словами, деякі з ображених експрацівників ідуть іншим шляхом – починають скаржитися на компанію в податкову, в Державну службу з питань праці, після чого на «ПравдаТУТ» приходять перевірки, що тільки ускладнює стан справ у компанії. Іван Гришин розповів, що останні перевірки на каналі були в цьому місяці і канал пройшов їх без особливих зауважень.

Щодо коментарів на сайтах вакансій – медіавласник запевняє, що це цілеспрямована антипіар-кампанія кількох ображених експрацівників. «Є десь із десяток людей, які на мене жорстко ображені. Так, я про них про всіх знаю. Частіше за все, вони десь вчинили некрасиво. Я звільняю людей, які були впіймані на джинсових матеріалах. Виганяю без зарплати. Це – правда, і я про це всіх попереджаю, – заявляє Іван Гришин. – А щодо коментарів на сайтах, то таке було ще роки з три тому: була в нас така дівчинка Влада, яка зайнялася мочиловом нас у мережі. Всі ці коментарі написані з двох IP-адрес, насправді. У нас і тоді були проблеми фінансові. От ви зараз випустите статтю про те, що “ПравдаТУТ” – негідники. І всі партнери, які беруть участь e сумісному фінансуванні, нам місяць-півтора не надаватимуть допомогу, і ми взагалі в глибоку кризу ввійдемо. І от тоді це теж спрацювало».

На думку власника телеканалу, Валентин Ковалевський у цій ситуації не має рації й теж намагається очорнити компанію. За словами Івана Гришина, Валентин Ковалевський був прийнятий на роботу разом із декількома колегами на певних умовах помісячної оплати на випробувальний термін. Після того керівництво звільнило всіх, окрім Валентина Ковалевського та його колеги Михайла Фрадкіна. З ними домовилися про нові умови співпраці – про «відрядну оплату праці», коли журналісту виплачується фіксована сума за кожен матеріал, який «прийняв» редактор. За кожен сюжет-розслідування журналіст мав отримувати 7 тис. грн. За словами Івана Гришина, компанія розраховувала, що кожен із журналістів здаватиме по чотири матеріали на місяць. Але Валентин Ковалевський, за його словами, на такий результат не виходив – здавав по 1-2-3 матеріали. Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердили ексколеги Валентина Ковалевського, які нині продовжують співпрацювати з «ПравдаТУТ».

Ексколега Валентина Ковалевського Михайло Фрадкін підтвердив: у каналу «ПравдаТУТ» перед ним теж є певний борг по заробітній платі, але він отримує гроші частково, коли в компанії є така можливість. «У нас із керівництвом каналу є повне взаєморозуміння по тому, як ми співпрацюємо, – розповідає Михайло Фрадкін – Я можу сказати, що дійсно навесні виплати зарплат були скорішими та своєчасними. Зараз є певні проблеми. Але я розумію, що з того часу, коли мене мій бойовий, можна сказати, друг Владислав Сидоренко представив Івану Гришину, ми співпрацюємо на довірі. І я, враховуючи, що керівництво так чи інакше періодично виплачує частинами та погашає заборгованості, ставлюся до цієї ситуації з розумінням».

Михайло Фрадкін також підтвердив слова інших колег щодо того, що під час роботи на «ПравдаТУТ» Валентин Ковалевський, наскільки він пам’ятає, не здавав по чотири матеріали на місяць.

Враховуючи все це, Іван Гришин наполягає на тому, що сума, яку телеканал «ПравдаТУТ» винен Валентину Ковалевському, значно менша за ту, про яку він заявляє.

«Звісно, кожен журналіст хоче отримувати зарплатню одразу й швидко, – прокоментував ситуацію Михайло Фрадкін. – Так, на каналі затримують зарплатню, але техніку, крім Ковалевського, ніхто не виносив».

За версією Івана Гришина та його колег, ситуація зі звільненням Валентина Ковалевського та зникненням квадрокоптера розвивалася по-іншому. На початку липня Валентин Ковалевський пішов у відпустку – тож на момент щомісячних розрахунків, які в компанії проводяться в 15-х числах, був не на роботі. Коли журналіст вийшов з відпустки, більша частина працівників навпаки була у відпустці в Туреччині. На той момент, за словами Івана Гришина, він уже прийняв рішення звільнити журналіста, тож зателефонував йому і попросив зайти на канал порахувати кількість зданих матеріалів для розрахунку. За деякий час дізнався, що Валентин Ковалевський прийшов на канал і взяв знімальну техніку. Відтак, Іван Гришин подав заяву в поліцію.

«Він вкрав у нас техніку, – заявляє Іван Гришин. – Вчинив дуже специфічно: прийшов, забрав квадрокоптер, фотоапарат... Отже й кримінальна справа була заведена з цього приводу, і він, до речі, визнає, що вкрав. А в нього позиція така: я зараз забрудню вашу репутацію, зберу всіх незадоволених, кого ви звільнили, кому не доплатили, – або відкликайте заяву. Я йому кажу: поверни знімальну техніку – ми відкличемо заяву».

Іван Гришин відкидає звинувачення в причетності до так званого «викрадення» журналіста поліцією. Каже, що єдине, що він дійсно робив у цій ситуації – телефонував у поліцію та запитував, чи ведеться розслідування.

Наразі в історії довкола звільнення Валентина Ковалевського та зникнення з ним квадрокоптера є три кримінальні провадження: щодо викрадення техніки – за заявою Івана Гришина, щодо невиплати заробітної платні – за заявою Валентина Ковалевського, щодо «завідомо незаконного затримання або незаконного приводу» – за заявою Валентина Ковалевського до Державного бюро розслідувань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4400
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду