КЖЕ висловила протест через тиск правоохоронців на Валерія Іванова

КЖЕ висловила протест через тиск правоохоронців на Валерія Іванова

29 Липня 2019
3083

КЖЕ висловила протест через тиск правоохоронців на Валерія Іванова

3083
Комісія журналістської етики висловила рішучий протест через тиск органів слідства Національної поліції на президента Академії української преси, професора, доктора філологічних наук Валерія Іванова.
КЖЕ висловила протест через тиск правоохоронців на Валерія Іванова
КЖЕ висловила протест через тиск правоохоронців на Валерія Іванова

Про це 29 липня повідомляється на сайті КЖЕ.

«Комісія журналістської етики закликає керівництво МВС та Національної поліції уважно з’ясувати обставини, на які вказується у цьому листі, та захистити нашого колегу від необґрунтованих звинувачень та тиску», – йдеться в повідомленні.

У Комісії зауважили, що вже три третій місяць, як арештовано доступ до банківських рахунків родини Валерія Іванова. За даними КЖЕ, у його «помешканні проведено обшук, а до авторитетних вітчизняних та міжнародних організацій слідчими спрямовуються запити, які мають на меті підірвати репутацію провідного науковця та громадського діяча».

Комісія журналістської етики також нагадала, що провадження стосується діяльності не Валерія Іванова, а рекламного бізнесу його сина – Дениса.

«Сам тиск на професора Іванова набув абсолютно нецивілізованих форм. Проти нашого колеги використовувався весь спектр "чорного" PR. Через так звані "зливні" сайти публікувалися матеріали слідства, на публічні заходи за його участю приходили провокатори», – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, 7 травня вдома у президента Академії української преси, професора Інституту журналістики Валерія Іванова відбувся обшук. Обшук провели працівники Головного слідчого управління Національної поліції за ухвалою Печерського районного суду в рамках розслідування кримінального провадження.

Валерій Іванов повідомив, що обшук проводився в рамках кримінальної справи проти його сина – власника PR-агентства Smart Manager Дениса Іванова.  Президент Академії української преси сказав «Детектору медіа», що не знає свого статусу в цьому провадженні. До цього, у Facebook він написав, що його звинувачують в участі в «організованому злочинному угрупованні, яке незаконно збирає відомості про людей з метою отримання викупу». А доказом для постанови про обшук, за його словами, виступило його листування із сином у месенджерах WhatsApp і Threema – другим, за його словами, він «жодного разу в житті не користувався». Президент Академії української преси також повідомив, що суд арештував рахунки ФОП його і його дружини.  

«Детектор медіа» з власних джерел отримав копію судової ухвали про проведення обшуку. З неї випливає, що син Валерія Іванова, Денис Іванов, є разом з кількома іншими людьми підозрюваним у створенні злочинної організації та вимаганні (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 і ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України). Їх підозрюють у тому, що вони у 2015-2018 роках вимагали в потерпілих гроші, розповсюджуючи компромат та інформацію, що «паплюжить ділову репутацію потерпілих».

У січні 2019 року вдома у Дениса Іванова та в офісі Smart Manager відбувся обшук, під час якого було вилучено мобільні телефони, чорнові записи та інші речі. У телефоні Дениса Іванова слідчі знайшли листування з Валерієм Івановим у месенджерах Whatsapp і Threema, яке нібито свідчить про те, що Валерій Іванов допомагав збирати і розповсюджувати конфіденційну інформацію задля подальшого шантажу потерпілих.

Сам Денис Іванов написав у Facebook, що обшук пов’язаний з проектом журналістських розслідувань, яким займалася група авторів і до якого він мав стосунок. «Улітку 2018 року автори проекту зробили низку публікацій у ФБ-пабліку ACAB. У групі публікувалися матеріали критичного змісту про роботу Нацполіції. У тому числі два пости про Євгенія Шевцова (замначальника Головного слідчого управління Нацполіції)», – написав він.

За словами Дениса Іванова, у січні 2019 року під час обшуків у його офісі та квартирі він уперше почув якогось Зайця, який проходить у справі про вимагання грошей у Шевцова. Також, за його словами, йому пропонували дати свідчення і назвати імена замовників розслідувань і авторів публікацій у групі ACAB, погрожуючи продовженням кримінальних проваджень. Денис Іванов заявив, що справа проти нього – «абсолютний і неприкритий фейк».

Денис Іванов у Facebook вказує себе як власника агентства Smart Manager, що спеціалізується на кризах і корпоративному PR. На уточнююче запитання «Детектора медіа», чи займається він журналістськими розслідуваннями замість піару та реклами та як називається ЗМІ, для якого він працює, пан Іванов відповів: «Я займаюся журналістикою, беру участь у проектах, що не мають комерційної складової. Ці проекти не пов'язані з моїм піар-бізнесом. Матеріали, про які йдеться конкретно зараз, - це пости, що вийшли у ФБ-групі АСАВ».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду