detector.media
15.05.2019 17:12
Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд
Комісія з журналістської етики висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «112 Україна» публічний осуд через сюжет від 10 квітня про зустріч президента РФ Володимира Путіна та голови політради партії «Опозиційна платформа – За Життя» Віктора Медведчука.

Про це йдеться в рішенні комісії від 15 травня.

У рамках моніторингу висвітлення в засобах масової інформації виборів Президента України, на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на сюжет Випуску новин телеканалу 112 від 10 квітня 2019 року (сюжет №5, випуск о 19.00).

Комісія вважає, що телеканалом було допущено порушення статті 6 Кодексу етики українського журналіста (стандарти повноти та об’єктивності інформації).

«У сюжеті йдеться про те, що Володимир Путін та голова політради партії «Опозиційна платформа – За Життя» Віктор Медведчук (який, як зазначає ведуча, «займається звільненням заручників на окупованих територіях та у Російській Федерації») під час зустрічі обговорили звільнення 22 українських моряків та 2 працівників СБУ», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у сюжеті йдеться про зустріч Володимира Путіна та Віктора Медведчук, під час якої вони нібито «обговорили звільнення 22 українських моряків та 2 працівників СБУ».

«Водночас, ні відео зустрічі, ні інформації про подробиці зустрічі чи її результати у сюжеті немає. Матеріал посилається на повідомлення прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, але ні його прямої мови, ні письмового прес-релізу у сюжеті не продемонстровано. Таким чином, у сюжеті не наводиться жодного підтвердження озвученої інформації», – йдеться в повідомленні.

У КЖЕ підкреслили, що ситуація висвітлюється «фактично з позицією РФ, тоді як жодних тверджень про незаконність таких дій у сюжеті немає».

«Безумовно, тема звільнення українських полонених у Росії є суспільно важливою. Проте, зважаючи на відсутність у сюжеті деталей перемовин, новина є неінформативною і виглядає так, що єдиною метою матеріалу є згадка про діяльність Віктора Медведчука. Це може містити ознаки "джинси", що спрямована на створення позитивного іміджу політика, та порушення вимог об’єктивного висвітлення», – додали в Комісії.

Нагадаємо, 26 квітня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу ICTV дружнє попередження через сюжет від 8 лютого, який містить ознаки замовності на користь тодішнього кандидата в президенти Сергія Тарути.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY