LB.ua порушило закон, поширивши статтю Олександра Турчинова – Незалежна медійна рада

LB.ua порушило закон, поширивши статтю Олександра Турчинова – Незалежна медійна рада

26 Березня 2019
2604
26 Березня 2019
12:38

LB.ua порушило закон, поширивши статтю Олександра Турчинова – Незалежна медійна рада

2604
Незалежна медійна рада (НМР) дійшла висновку, що інтернет-видання LB.ua має нести відповідальність за поширення мови ворожнечі в статті секретаря РНБО Олександра Турчинова.
LB.ua порушило закон, поширивши статтю Олександра Турчинова – Незалежна медійна рада
LB.ua порушило закон, поширивши статтю Олександра Турчинова – Незалежна медійна рада

Відповідний висновок НМР поширила 26 березня.

Незалежна медійна рада за власною ініціативою вирішила проаналізувати статтю «Неомарксизм, або Подорож у безодню» Олександра Турчинова на LB.ua, яка спричинила значний суспільний резонанс, на предмет порушення законодавства України.

У статті «Неомарксизм, або Подорож у безодню» секретар РНБО Олександр Турчинов висловлює власні думки щодо критики урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко звернень низки органів місцевого самоврядування на захист сімейних цінностей. У матеріалі він протиставляє організаторів гей-прайдів національній безпеці, а також порівнює гендерних активістів із представниками «русского мира» тощо.

Незалежна медійна рада при аналізі цієї справи зупинилася на двох аспектах: чи була стаття пана Турчинова спрямована на розпалювання ворожнечі та чи має сайт LB.ua нести відповідальність за її поширення.

Стосовно першого питання НМР звернула увагу на статус пана Турчинова як секретаря РНБО та представника влади: значущість його коментаря вища за слова простих громадян із того чи іншого питання, що збільшує можливість настання шкідливих наслідків. У його матеріалі можна помітити порівняння активістів ЛГБТІК+ (лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери, інтерсексуали, квіри та інші) із представниками держави-агресора, що є особливо чутливим у період агресії, коли значна частина населення сприймає концепцію «русского мира» як ворожу до української державності. Зважаючи на це, формування упереджень до представників спільноти ЛГБТІК+, змалювання їх як загрози Україні, християнству та людству формує упередження проти певної категорії суспільства та становить мову ворожнечі.

Щодо другого питання НМР зазначила, що звичною практикою онлайн-видань є розміщення матеріалів від представників влади у спеціально відведеній для цього секції сайту, такій як «Блоги». Контент, що розміщується там, може бути таким, від якого редакція видання відмежовується, залишаючи відповідальність за його розповсюдження на авторах блогу — і в таких випадках онлайн-видання виступає як платформа, яка надає доступ будь-кому для розміщення власної позиції, з незначним рівнем редакційного контролю. Однак матеріали, що розміщуються на головній сторінці сайту, сприймаються читачем як власний продукт медіа або ж як контент, творцем якого є таке медіа чи розміщення якого було узгоджене з редакцією або ж збігалося з її поглядами. За умови відсутності дисклеймеру про відмежування від поглядів автора статті, Незалежна медійна рада вважає, що видання прийняло свідоме редакційне рішення розмістити матеріал у себе на платформі та подало його як власний контент. Саме тому воно має нести відповідальність за поширення мови ворожнечі.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 11 грудня 2018 року на сайті LB.ua та офіційній сторінці секретаря РНБО Олександра Турчинова вийшов текст «Неомарксизм або подорож у безодню», в якому містяться, на думку правозахисників, дискримінаційні заяви про втілення політики ґендерної рівності як загрози традиційним українським цінностям.

Після публікації тексту десятки громадських активістів та правозахисних організацій попросили президента України відреагувати на заяви секретаря РНБО та засудити спробу дискредитувати дії уповноваженої з питань ґендерної політики Катерини Левченко.

На момент публікації тексту на LB.ua поруч з іменем та прізвищем автора значилась його посада – секретар Ради національної безпеки та оборони. Але згодом посаду автора видання прибрало.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2604
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду