Незалежна медійна рада вбачає розпалювання ворожнечі в словах ведучих концерту до Дня Перемоги на «Інтері»

Незалежна медійна рада вбачає розпалювання ворожнечі в словах ведучих концерту до Дня Перемоги на «Інтері»

21 Березня 2019
1566
21 Березня 2019
13:01

Незалежна медійна рада вбачає розпалювання ворожнечі в словах ведучих концерту до Дня Перемоги на «Інтері»

1566
Незалежна медійна рада вбачає порушення заборони на розпалювання національної ворожнечі та ненависті у трансляції телеканалом «Інтер» концерту до Дня Перемоги, ведучі якого виступали проти вшанування в Україні тих, кого вони вважають «фашистськими злочинцями».
Незалежна медійна рада вбачає розпалювання ворожнечі в словах ведучих концерту до Дня Перемоги на «Інтері»
Незалежна медійна рада вбачає розпалювання ворожнечі в словах ведучих концерту до Дня Перемоги на «Інтері»

Свій висновок Незалежна медійна рада оприлюднила 21 березня.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Незалежної медійної ради стосовно аналізу висловів ведучих концерту до Дня Перемоги 2018 року на телеканалі «Інтер» — Андрія Доманського та Анастасії Даугулє — на предмет порушення законодавства.

Під час концерту «Победа. Одна на всех», що транслювався телеканалом «Інтер», від ведучих лунали такі вислови:

Андрій Доманський: «И сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников»;

Анастасія Даугулє: «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране, но это не так: нас много, нас сотни в этом зале и миллионы перед экранами телевизоров»;

Андрій Доманський: «Это мы 9 Мая приносим цветы к Вечному огню, это мы каждый год восстанавливаем памятники воинам, которые пали в борьбе с фашизмом, это мы - Украина, которая была оккупирована и победила, несмотря ни на что»;

Анастасія Даугулє: «Мы это помним, мы это знаем»;

Андрій Доманський: «Для нас никто не забыт, для нас ничто не забыто».

Незалежна медійна рада проаналізувала ці вислови та весь концерт на предмет розпалювання ворожнечі відповідно до критеріїв, сформульованих Європейським судом із прав людини: контекст та зміст висловів, а також здатність завдати шкідливих наслідків.

«За умов відсутності суспільного консенсусу щодо святкування Дня Перемоги слід дуже ретельно ставитися до будь-яких висловлювань, що можуть лунати з уст представників різних політичних таборів або світоглядних опонентів», — вважає НМР.

НМР нагадує, що ще до появи цього матеріалу в ефірі «Інтера» його анонс викликав неабияке обурення з боку представників громадськості, користувачів інтернету, а також окремих праворадикальних груп, що пікетували офіс телеканалу та завдали пошкоджень його майну.

НМР зауважує, що в даному випадку використання порівнянь із фашистами в історичному контексті не є таким, що автоматично розпалює ворожнечу. «Проте слово «злочинець» не є оцінним судженням, це твердження про факт: про те, що людина вчинила злочин. Однак факт комунікації чи співпраці з Рейхом іще не може автоматично означати вчинення злочинів, пов’язаних із цим режимом. Саме тому використання вислову «фашистські злочинці» є маніпулятивним і неприйнятним», — вважає НМР.

Виходячи з контексту подій 9 травня, які відбуваються щороку в Україні, Незалежна медійна рада вважає, що саме цього дня використання наративу («фашистські злочинці», «ми є Україною, що перемогла», нас багато і ми все пам’ятаємо) може призвести до розколу суспільства та суттєвих негативних наслідків.

«Зважаючи на це, трансляція телеканалом «Інтер» концерту до Дня Перемоги з використанням вищенаведених цитат ведучих порушила заборону на розпалювання національної ворожнечі та ненависті», — йдеться у висновку НМР.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 8 травня в соцмережі Facebook на сторінці партії «Національний корпус» було викладено уривок запису концерту, який «Інтер» готував до 9 травня. У цьому фрагменті ведучий Андрій Доманський у підводці говорив наступний текст: «Сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников». Далі продовжувала ведуча Анастасія Даугулє: «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране. Но это не так. Нас много. Нас сотни в этом зале и миллионы – перед экранами телевизоров».

«Національний корпус» заявив, що фашистськими злочинцями назвали борців за незалежність України, та висловив вимогу до влади «припинити цю неприховану пропаганду російського шовінізму».

Реагуючи на Нацрада закликала мовників «знайти істинні слова свободи» у День пам’яті та примирення та не розколювати суспільство.

Зранку 9 травня біля офісу каналу «Інтер» проходила акція протесту. Політична партія «Національний корпус», що організувала її, вимагала, щоб з концерту було видалено «пропагандистські заклики». Інакше партія буде добиватися позбавлення каналу ліцензії.

Учасники акції розклеїли на фасаді будівлі та на автомобілях каналу листівки з надписами «Зробимо Інтер патріотичним» та #ІнтербудеНАШ, а також розфарбували вивіску на вході до будівлі в жовто-блакитний колір. На акції протесту чергувала Нацполіція. Активісти обіцяли діяти в рамках українського законодавства.

Тим часом організація «Вільні люди» пікетувала будівлю компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє новини для «Інтера». Пікетувальники вимагали зняти концерт з ефіру повністю. У цій акції взяли участь близько 30 осіб. Вони розмалювали балончиками фасад будівлі. Ближче до кінця концерту активісти кинули на сходи «коктейль Молотова». Активісти заявили, що підготували листи зі скаргою до Генпрокуратури, СБУ, МВС та Національної ради з питань телебачення і радімовлення.

О 20:30 на «Інтері» вийшов анонсований концерт «Победа. Одна на всех», наприкінці якого від ведучого Андрія Доманського пролунала фраза, через яку будівлю каналу і офіс «Національних інформаційних систем» пікетували активісти.

Після закінчення трансляції концерту представники «Національного корпусу» сказали, що не будуть «битися з порожніми стінами офісу», й анонсували поїздку до будинку одного з власників каналу «Інтер» Сергія Льовочкіна 10 травня о 13:00.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко повідомив «Детектору медіа», що Нацрада аналізує результати моніторингу ефіру телеканалу «Інтер» за 9 травня з точки зору ознак порушення законодавства. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк вважає, що «Інтер» пішов на свідому провокацію, нехтуючи свободою слова.

10 травня в селищі Козин Обухівського району Київської області біля будинку, що нібито належить Сергію Льовочкіну, представники «Національного корпусу» провели акцію протесту. Сталася сутичка між представниками «Національного корпусу» та правоохоронцями, у ході якої постраждав журналіст видання «Газета.ua».

11 травня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер» щодо дотримання вимог законодавства під час трансляції 9 травня концерту «Перемога. Одна на всіх».

Член Нацради Валентин Коваль припускав, що результати цієї перевірки можуть вплинути на подальшу долю цифрової перевірки «Інтера».

Втім, 11 липня Нацрада продовжила «Інтеру» цифрову ліцензію, розглянувши питання продовження ліцензії до результатів перевірки.

За результатами перевірки 11 липня Нацрада вирішила оштрафувати телеканал «Інтер» на 4 млн 46 тис грн (25% ліцензійного збору) за розпалювання ворожнечі концертом до Дня Перемоги «Перемога. Одна на всіх». Канал оскаржив рішення в суді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду