«112 Україна» транслював вислови Рабіновича та Герман, що розпалювали ворожнечу – Незалежна медійна рада

«112 Україна» транслював вислови Рабіновича та Герман, що розпалювали ворожнечу – Незалежна медійна рада

27 Грудня 2018
2191

«112 Україна» транслював вислови Рабіновича та Герман, що розпалювали ворожнечу – Незалежна медійна рада

2191
Незалежна медійна рада (НМР) дійшла висновку, що телеканал «112 Україна» у вересні та жовтні 2018 року транслював вислови народного депутата Вадима Рабіновича та екс-народної депутатки Ганни Герман, які розпалювали ворожнечу.
«112 Україна» транслював вислови Рабіновича та Герман, що розпалювали ворожнечу – Незалежна медійна рада
«112 Україна» транслював вислови Рабіновича та Герман, що розпалювали ворожнечу – Незалежна медійна рада

Відповідний висновок НМР поширила 27 грудня.

До НМР звернулася Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, яка попросила проаналізувати контент програм телеканалу «112 Україна», які виходили в ефірі протягом 4 вересня — 7 жовтня 2018 року. Так само як і попереднє звернення Нацради до НМР щодо контенту телеканалу NewsOne, воно стосувалося 10 різних передач суспільно-політичної тематики з активною критикою української державної влади.

НМР вкотре наголосила на тому, що розглядатиме кожну передачу окремо на предмет дотримання законодавства, що відповідає, зокрема, підходу Європейського суду з прав людини. На думку членів НМР, заклики до розпалювання міжнаціональної ворожнечі містилися в чотирьох передачах — а саме у прямому включенні з Верховної Ради України 5 вересня 2018 року за участі Вадима Рабіновича, передачі «Вечірній прайм» від 18 вересня 2018 року, передачі «Лайф» від 4 жовтня 2018 року та передачі «Хто кому Рабінович» від 7 жовтня 2018 року.

Вадим Рабінович під час прямого включення з Верховної Ради України 5 вересня 2018 року, в передачі «Лайф» від 4 жовтня 2018 року, а також у передачі «Хто кому Рабінович» від 7 жовтня 2018 року наголошує на фашистській тематиці. Він називає фашистом спікера парламенту Андрія Парубія, звинувачує українську владу у пропаганді фашизму, стверджує, що «сегодня всё больше элементов фашистской диктатуры проявляется в Украине», «мы имеем правление фашистов», а також наголошує на тому, що на вулицях міст України ходить багато фашистів. Незалежна медійна рада зазначає, що ототожнення когось із нацистами та фашистами розпалює ворожнечу, — оскільки звинувачення влади у фашизмі екстраполюється на ту частину населення, яка повністю або частково її підтримує. НМР відзначила також послідовність думки Вадима Рабіновича, висловленої щонайменше тричі протягом місяця.

Окремо НМР зупинилася на аналізі програми «Вечірній прайм» від 18 вересня 2018 року. Українське законодавство передбачає імунітет телерадіоорганізацій від відповідальності за заклики до розпалювання ворожнечі в тому випадку, якщо вони відбуваються у прямому ефірі і працівники мовника вжили заходів до припинення порушення. Ведуча програми заявляє в ефірі, що тези Ганни Герман щодо ветеранів АТО («Дети возвращаются в страшном состоянии, если кто возвращается живой; так они начинают убивать своих матерей […] недавно атошник вернулся из войны, убил собственную мать, эти люди возвращаются моральными калеками») є узагальненнями, та намагається її зупинити. Тим часом Ганна Герман продовжує свої тези («Почему я обобщаю? Ввы знаете, сколько тысяч молодых людей, которых взяли туда на войну здоровыми, вернулись моральными калеками? Там они убивали чужих матерей, а здесь убивают своих»), які НМР розглядає як стигматизацію ветеранів АТО. На думку НМР, такі дії ведучих можуть бути прикладами належної практики каналів із зупинення трансляції в ефірі висловлювань, що розпалюють ворожнечу. Однак передача транслювалася в повторі, а тому, на думку НМР, телеканал «112 Україна» взяв на себе відповідальність за ці слова, знову транслюючи їх в ефірі, і втратив імунітет щодо відповідальності за контент цієї передачі.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 11 жовтня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «112 Україна» за скаргами на поширення «кліше російської пропаганди».

Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права, Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарем – медіаюрист Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права).

За перший рік своєї роботи Незалежна медіайна рада ухвалила 11 рішень, які стосувалися порушення телеканалом НТН декомунізаційних норм законодавствазапису передачі за участі Вікторії Шилової в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса)порушень при висвітленні інформації про пункт для біженців у Яготинірезонансного «Подвійного життя Президента»серіалу «Не зарікайся»критики епізоду «Слідства.Інфо» на сайті texty.org.uaтрансляції телеканалом «Гамма» передач за участю Петра Симоненкарекламних роликів «Рідна Роса», «Шустов» і «Первак»випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС»випусків передачі «Трафік з Кивою» на телеканалі NewsOne і публікації в газеті «Дзеркало тижня» матеріалу Вадима Трояна «Війна на кримінальному фронті». Крім того Незалежна медійна рада підготувала одну рекомендацію Нацраді щодо регулювання контенту.

У 2017 році Незалежна медійна рада ухвалила 10 рішень: щодо змісту розважальних передач та їх анонсів на телеканалі СТБ («Один за всіх», «Битва екстрасенсів», «Хата на тата», «МастерШеф»), щодо правомірності обмеження ретрансляції телеканалу «Дождь» в Україніщодо трансляції передачі «Территория заблуждений» виробництва телеканалу РЕН ТВ у Маріуполіщодо трансляції документального фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени»щодо трансляції програми «Слідами грантоїдів: спеціальний репортаж» телеканалом «Україна»щодо сюжету «Отбор судей в Верховный Суд: кто виноват в срыве процесса» у «Подробностях» на «Інтері»щодо змісту розважальних передач та анонсів на телеканалі СТБщодо випусків передачі «Стосується кожного» на телеканалі «Інтер» від 9 та 13 жовтня 2017 рокущодо трансляції телеканалом NewsOne сюжету про розгляд комітетом із фінансових питань Конгресу США наявності корупції в НБУ та щодо трансляції телеканалом «112» документального фільму «Операція “Паспорт”».

У 2018 році Незалежна медійна рада ухвалила рішення щодо трансляції телеканалом «UA:Суми» випуску «Видавці коммайна» передачі «Під прицілом»щодо сюжетів про Аднана Ківана на одеських телеканалахщодо колонки редактора «Жиди чи євреї?» в газеті «Чортківський вісник» від 2 лютого 2018 рокущодо матеріалів стосовно діяльності ГО «Життя» на 5-му каналі та у виданні «Деньги.ua»щодо трансляції телеканалом ICTV розгрому табору ромів у програмі «Надзвичайні новини» від 9 червня 2018 рокущодо коментаря Євгена Мураєва про Олега Сенцова на телеканалі «112 Україна»щодо випуску ток-шоу «Один за всіх» каналу СТБщодо статті інтернет-видання «Страна.ua» про Томосщодо окремих скетчів у рамках передачі «Ліга Сміху» на телеканалі «1+1», щодо розпалювання ворожнечі в ефірі телеканалу NewsOne протягом 31 серпня — 17 жовтня 2018 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2191
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду