Незалежна медійна рада рекомендує Нацраді активніше регулювати контент

Незалежна медійна рада рекомендує Нацраді активніше регулювати контент

23 Вересня 2016
1836
23 Вересня 2016
10:21

Незалежна медійна рада рекомендує Нацраді активніше регулювати контент

1836
Незалежна медійна рада підготувала рекомендації щодо повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у сфері регулювання аудіовізуального контенту.
Незалежна медійна рада рекомендує Нацраді активніше регулювати контент
Незалежна медійна рада рекомендує Нацраді активніше регулювати контент

Рекомендації підготовлено за результатами публічного обговорення щодо регулювання аудіовізуального контенту в Україні, що відбулося 5 липня 2016 року.

Незалежна медійна рада підкреслила, що, на відміну від цензури, регулювання контенту, зокрема накладення санкцій уже після оприлюднення неправомірного контенту, є усталеною світовою практикою, що випливає із сили впливу телебачення й радіо на суспільство. Водночас, регулятор має належним чином виконувати свої повноваження не лише за законом «Про телебачення і радіомовлення», а й у інших сферах, таких як вибори та реклама.

У цьому контексті Незалежна медійна рада для заохочення та вдосконалення самостійної проактивної роботи регулятора у сфері телебачення й радіомовлення — Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення — рекомендує:

  • Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення:
    • ефективно використовувати повноваження щодо регулювання аудіовізуального контенту, якими регулятор наділений на підставі чинного законодавства у сфері телебачення й радіомовлення та кінематографії, зокрема в контексті дотримання мовниками вимог щодо поширення об’єктивної інформації;
    • проактивно реагувати на порушення, вчинені мовниками у сферах реклами та виборів, у рамках повноважень, передбачених рекламним та виборчим законодавством;
    • заохочувати використання скарг громадян на контент аудіовізуальних ЗМІ як дієвий спосіб контролювати його якість, налагодити механізм розгляду таких скарг у розумні строки, враховуючи широку аудиторію глядачів / слухачів та великий вплив аудіовізуального контенту на них;
    • вдосконалити внутрішні процедури моніторингу контенту й реагування на правопорушення, із ширшим залученням громадських організацій у цій сфері;
    • запровадити можливість подавати електронні скарги.

Верховній Раді України:

    • розробити за участі експертного середовища пропозиції необхідних змін до законодавства з питань телебачення й радіомовлення для оптимізації механізмів притягнення до відповідальності за порушення в усіх сферах регулювання аудіовізуального контенту, зокрема у сфері виборчого законодавства;
    • врахувати можливість розширення та зведення в одному законі повноважень регулятора щодо регулювання аудіовізуального контенту при прийнятті оновленого законодавства про аудіовізуальні медіапослуги.

Читайте повний текст рекомендацій.

Нагадаємо, 5 липня Незалежна медійна рада (НМР) провела публічне обговорення на тему «Аудіовізуальний контент: регулювати чи ні?». Крім членів НМР в обговоренні взяли участь представники Нацради, громадських медійних організацій, міжнародних інституцій, журналісти.

Учасники дискусії були одностайні: Нацрада має регулювати контент ліцензіатів у тому, що стосується захисту прав неповнолітніх, дотримання мовниками законодавства про вибори, рекламного законодавства, стандартів подання інформації тощо. В першу чергу йшлося про телеканали, оскільки їхній контент впливає на споживачів найбільше. Учасники дискусії неодноразово підкреслювали, що таке регулювання дуже поширене в країнах демократичного світу й не має нічого спільного з цензурою: цензура — це обов’язкова вимога узгодити контент перед його оприлюдненням, а в цьому випадку йдеться про відповідальність мовників за порушення певних норм, встановлених законодавством, рекомендаціями регулятора чи саморегуляційними кодексами, вже після оприлюднення контенту.

Про іноземний досвід регулювання в медійній сфері – читайте в огляді юристів Інституту медіа права Марії Гринишин та Ігоря Розкладая.

Як у Європі регулюють реаліті й талант-шоу за участі дітей – читайте в практичному дослідженні Європейської платформи регуляторів (EPRA).

Також ви можете ознайомитися зі спеціальним звітом ГО «Детектор медіа» «Доцільність розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення».

На фото - Нацрада

Фото: Фейсбук-сторінка Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду