Росія може звільнити Сенцова в обмін на трьох затриманих у США росіян - джерело

Росія може звільнити Сенцова в обмін на трьох затриманих у США росіян - джерело

30 Вересня 2018
1263
30 Вересня 2018
17:45

Росія може звільнити Сенцова в обмін на трьох затриманих у США росіян - джерело

1263
Москва, за інформацією джерела, начебто готова обговорювати безпосередньо з Вашингтоном повернення Олега Сенцова на територію України за умови видачі Росії її громадян, засуджених у США: Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також заарештованої Марії Бутіної. При цьому Україна не буде стороною переговорів.
Росія може звільнити Сенцова в обмін на трьох затриманих у США росіян - джерело
Росія може звільнити Сенцова в обмін на трьох затриманих у США росіян - джерело

Про це повідомляє «Новая газета» з посиланням на джерело, близьке до переговорів щодо обміну полоненими між Україною та Росією.

При цьому офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова повідомила «Новой газете», що «не в курсі» таких ініціатив.

Як відомо, що доля всіх чотирьох в'язнів обговорювалася наприкінці серпня 2018 року під час телефонної розмови глав МЗС США та Росії - Майка Помпео і Сергія Лаврова. Помпео тоді підняв питання про звільнення Сенцова, Лавров в свою чергу заговорив про утримання в тюрмах США бізнесмена Бута і льотчика Ярошенка, а також про «переслідування» Бутіної.

Правозахисник Михайло Чаплига, який працював в прес-службі українського омбудсмена, вважає, що обмін Сенцова на трьох росіян «теоретично можливий».

«Це правдоподібний сценарій. Схожий прецедент, коли Київ начебто не був стороною переговорів, уже був у 2017 році між Росією і Туреччиною. Тоді Москва видала Анкарі кримськотатарських активістів Чийгоза і Умерова, а Анкара відпустила двох росіян, звинувачених у шпигунстві», - сказав він в коментарі виданню.

Відомо, що Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров не зверталися до керівництва Росії за помилуванням і незабаром після арешту в Туреччині були доставлені на територію України.

Заступник директора Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв вважає, що до можливого обміну Бута, Ярошенка і Бутіної на Сенцова можуть виникнути питання у міжнародних правозахисних організацій.

«Треба розуміти, що Сенцов засуджений політично мотивованим судом, інкриміновані йому дії неспіврозмірні звинуваченням, вина його не була встановлена: він повинен бути звільнений. При цьому відносно Бута є серйозні питання», - наголосив він.

Адвокат Сенцова Дмитро Діндзе повідомив, що нічого не знає про подібну конфігурацію, але вважає її «робочою».

«Якщо є реальна готовність [влади Росії] до обміну, то і ми готові обговорювати конкретні дії. Нам тільки потрібно розуміти, наскільки серйозні ці розмови», - зазначив адвокат.

Нагадаємо, Марія Бутіна була арештована в США 18 липня 2018 року за підозрою в роботі в якості іноземного агента без необхідної реєстрації, змові з метою роботи на іноземну державу і спробах «розвивати зв'язки з особами в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику». Адвокат Бутіної ці звинувачення відкинув.

Костянтин Ярошенко був затриманий в Ліберії і екстрадований до США в 2010 році, де йому висунули звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в'язниці.

Бізнесмен Віктор Бут за запитом Вашингтона був затриманий в 2008 році в Таїланді, в 2012 році його засудили до 25 років в'язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп.

Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1263
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду