detector.media
30.09.2018 17:45
Росія може звільнити Сенцова в обмін на трьох затриманих у США росіян - джерело
Росія може звільнити Сенцова в обмін на трьох затриманих у США росіян - джерело
Москва, за інформацією джерела, начебто готова обговорювати безпосередньо з Вашингтоном повернення Олега Сенцова на територію України за умови видачі Росії її громадян, засуджених у США: Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також заарештованої Марії Бутіної. При цьому Україна не буде стороною переговорів.

Про це повідомляє «Новая газета» з посиланням на джерело, близьке до переговорів щодо обміну полоненими між Україною та Росією.

При цьому офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова повідомила «Новой газете», що «не в курсі» таких ініціатив.

Як відомо, що доля всіх чотирьох в'язнів обговорювалася наприкінці серпня 2018 року під час телефонної розмови глав МЗС США та Росії - Майка Помпео і Сергія Лаврова. Помпео тоді підняв питання про звільнення Сенцова, Лавров в свою чергу заговорив про утримання в тюрмах США бізнесмена Бута і льотчика Ярошенка, а також про «переслідування» Бутіної.

Правозахисник Михайло Чаплига, який працював в прес-службі українського омбудсмена, вважає, що обмін Сенцова на трьох росіян «теоретично можливий».

«Це правдоподібний сценарій. Схожий прецедент, коли Київ начебто не був стороною переговорів, уже був у 2017 році між Росією і Туреччиною. Тоді Москва видала Анкарі кримськотатарських активістів Чийгоза і Умерова, а Анкара відпустила двох росіян, звинувачених у шпигунстві», - сказав він в коментарі виданню.

Відомо, що Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров не зверталися до керівництва Росії за помилуванням і незабаром після арешту в Туреччині були доставлені на територію України.

Заступник директора Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв вважає, що до можливого обміну Бута, Ярошенка і Бутіної на Сенцова можуть виникнути питання у міжнародних правозахисних організацій.

«Треба розуміти, що Сенцов засуджений політично мотивованим судом, інкриміновані йому дії неспіврозмірні звинуваченням, вина його не була встановлена: він повинен бути звільнений. При цьому відносно Бута є серйозні питання», - наголосив він.

Адвокат Сенцова Дмитро Діндзе повідомив, що нічого не знає про подібну конфігурацію, але вважає її «робочою».

«Якщо є реальна готовність [влади Росії] до обміну, то і ми готові обговорювати конкретні дії. Нам тільки потрібно розуміти, наскільки серйозні ці розмови», - зазначив адвокат.

Нагадаємо, Марія Бутіна була арештована в США 18 липня 2018 року за підозрою в роботі в якості іноземного агента без необхідної реєстрації, змові з метою роботи на іноземну державу і спробах «розвивати зв'язки з особами в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику». Адвокат Бутіної ці звинувачення відкинув.

Костянтин Ярошенко був затриманий в Ліберії і екстрадований до США в 2010 році, де йому висунули звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в'язниці.

Бізнесмен Віктор Бут за запитом Вашингтона був затриманий в 2008 році в Таїланді, в 2012 році його засудили до 25 років в'язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп.

Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY