Помер письменник та дисидент Володимир Войнович

Помер письменник та дисидент Володимир Войнович

28 Липня 2018
2012

Помер письменник та дисидент Володимир Войнович

2012
За повідомленнями друзів письменника, причиною смерті став серцевий напад.
Помер письменник та дисидент Володимир Войнович
Помер письменник та дисидент Володимир Войнович

27 липня у віці 85 років помер письменник та дисидент Володимир Войнович.

Про це повідомив у Facebook журналіст і колишній дисидент Віктор Давидов з посиланням на друзів письменника. Причиною смерті, за його словами, став серцевий напад. Також про смерть Войновича написав журналіст Віктор Шендерович.

Володимир Войнович народився 26 вересня 1932 року в Сталінабаді (зараз - Душанбе, Таджикистан). Він зробив успішну кар'єру в офіційній радянській літературі: опублікував кілька повістей, писав вірші до пісень. Після публікації сатиричного роману «Життя і незвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна» за кордоном Войновича виключили зі Спілки письменників, а через кілька років, в 1980-му, вислали з СРСР і позбавили громадянства.

В еміграції Войнович написав сатиричну антиутопію «Москва-2042». У 1990 році радянське громадянство письменника було відновлено, після цього він повернувся до СРСР.

Войнович активно критикував політику російської влади в роки правління Володимира Путіна. У 2001 році підписав лист на захист телеканалу НТВ, в 2003-му - лист проти війни в Чечні. У лютому 2015 року написав відкритого листа президенту Росії з проханням про звільнення Надії Савченко.

Раніше повідомлялося, що Володимир Войнович потрапив до списку осіб, які, на думку так званої «Громадської палати» анексованого Росією Криму, начебто розпалюють міжнаціональну ворожнечу на півострові. До списку також потрапили українські та російські посадовці, журналісти, письменники, артисти та інші публічні особи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2012
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду