detector.media
24.08.2018 12:02
У Мінську помер засновник інформаційного агентства БелаПАН Алесь Липай
У Мінську помер засновник інформаційного агентства БелаПАН Алесь Липай
23 серпня у Мінську на 53-му році життя раптово помер засновник інформаційної компанії БелаПАН Алесь Липай.

Про це повідомляється на сайті БелаПАН.

Похорон відбудеться в неділю, 26 серпня, в Руденську Мінської області.

Як повідомляється, Алесь Липай - засновник і керівник інформаційного агентства БелаПАН, найстарішого незалежного інформаційного агентства в Білорусі, яке працює з 1991 року. Член Спілки білоруських письменників і Білоруського ПЕН-центру. Першу книгу поезії «Пад снегам» видав в 2000 році. У 2007 році вийшла збірка поезії «Рэшта», в 2017-м - «Абдымкі».

Народився в 1966 році в селі Андросовщіна Копильського району (Мінська область). У 1988 році під час навчання на факультеті журналістики БГУ переслідувався за участь у виготовленні стінгазети «Лірнік». Наприкінці 1980-х років - учасник товариства молодих літераторів «Тутэйшыя». У 1988 році став першим кореспондентом «Радіо Свобода» в Білорусі.

У 1991 році під час роботи в газеті «Знамя юности» вів білоруськомовну сторінку «Родны склон». Автор перекладу на білоруську мову договору про виведення ядерної зброї з Білорусі. На початку 1990-х років організував перевезення до Білорусі понад тисячі книг, виданих білоруською діаспорою в Німеччині, і поширив їх по школах та бібліотеках. У червні 1996 року під час операції по звільненню дітей, взятих в заручники терористом в дитячому саду в Мінську, брав інтерв'ю у терориста, відволікаючи тим самим його увагу на себе.

У 2004 році БелаПАН під керівництвом Липая був удостоєний премії імені Дмитра Завадського «За мужність і професіоналізм» як «підтвердження бездоганної репутації БелаПАН і визнання високого професіоналізму журналістів».

У 2005 році інформаційна компанія БелаПАН була названа лауреатом премії імені Герда Буцеріуса «Молода преса Східної Європи».

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у віці 85 років помер письменник та дисидент Володимир Войнович.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY